Investicije vrijedne dvije milijarde KM

Daliborka Sekulić
Investicije vrijedne dvije milijarde KM

BANjA LUKA - Vlada RS obezbijediće u oblasti investicija između 1,6 i dvije milijarde maraka, u oblasti javne potrošnje primjenjivaće se restriktivne, u privredi stimulativne mjere, preduzećima će se obezbijediti potrebna zaposlenost, a poljoprivrednicima podsticaji.

Ovo je juče u Banjoj Luci rekao predsjednik Vlade RS Milorad Dodik nakon završne javne rasprave o mjerama Vlade RS za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize, na kojoj su učestvovali predstavnici lokalne i privredne zajednice. Dodik je rekao da će suštinu politike Vlade RS u ovoj godini činiti primjenjivanje više od 120 mjera.

- Vlada će u ovoj i narednim godinama intenzivno raditi na uspostavljanju kontrole cijena robe široke potrošnje, prije svega hljeba, ulja, mlijeka i šećera, tako što će se ograničiti marže u prodaji i striktno će se kontrolisati te mjere - istakao je Dodik i kritikovao pekare koji i pored nižih cijena pšenice na svjetskom tržištu zadržavaju visoku cijenu hljeba. Privreda će biti stimulisana, rekao je, tako što će se napraviti garantni fond koji će podržavati izvoz.

- Planiran je i interventni fond, kroz koji će se intervenisati u podršci izvoznim preduzećima. Isto tako, predviđen je i otkup potraživanja preduzeća koja će isplaćivati Razvojna banka RS - rekao je Dodik.

Vlada je donijela i odluku o zabrani nabavke automobila i kancelarijskog namještaja, odustaće se i od ranije planiranih nabavki i taj novac usmjeriti na formiranje fonda za rješavanje socijalnih slučajeva.

Na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci juče je održan naučni skup pod nazivom "Globalna finansijska kriza i dinamika približavanja EU", na kojem su autori iz svih zemalja bivše Jugoslavije iznijeli mišljenje o tome kako će se ekonomska kriza reflektovati na RS i region.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da su mjere koje su donijele vlade FBiH i RS asimetrične, ali da imaju zajedničkih tačaka, te da treba da se definišu slične mjere i na nivou BiH.

Zaključci i stavovi sa ovog skupa biće proslijeđeni Vladi RS i javnosti.

Kraj krize

Kozarić je istakao da pesimisti među ekonomskim stručnjacima smatraju da će aktuelna globalna ekonomska kriza trajati više godina, a optimisti da će već polovinom 2010. godine krenuti nabolje. Kozarić je rekao da se u ovoj krizi "na velika vrata" vraća uloga vlasti u upravljanju ekonomijama, ali se ne dovodi u pitanje funkcionisanje principa kapitalizma, kao i da je poražen neoklasični koncept samoregulisanja ekonomije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana