Investicije veće za 136 miliona

Marina Čigoja
Investicije veće za 136 miliona

Banjaluka - Direktne strane investicije u BiH u prošloj godini iznosile su 566,9 miliona maraka i veće su za 136 miliona u odnosu na 2010. godinu kada su bile 430,9 miliona KM, podaci su Centralne banke BiH.

Vrijednost direktnih stranih investicija u prošloj godini iznosila je 2,2 odsto bruto društvenog proizvoda.

U Centralnoj banci BiH ističu da ohrabruje postepeno povećanje priliva investicija u posljednje dvije godine, ali naglašavaju da se one još uvijek značajno niže nego u vremenu prije početka globalne krize.

- Vidljivo je da efekti recesije na direktna strana ulaganja još nisu anulirani, kao i da BiH nije bila u stanju privući ulaganja na nivou na kojem su bila prije recesije - naglasili su u Centralnoj banci.

U strukturi stranih ulaganja, na vlasnički kapital se odnosi 389,3 miliona KM, na ostali kapital 185,1 milion KM, dok je iznos zadržanih zarada bio negativan i iznosio je minus osam miliona KM.

Kada su u pitanju zemlje koje su lani najviše investirale u BiH, u Centralnoj banci ističu da je lani došlo do značajne promjene u odnosu na 2010. godinu.

- Najviše ulaganja bilo je iz Rusije i to 142,6 miliona KM, Austrije 106,2 miliona i Srbije 98,3 miliona KM. Kod nekih zemalja, koje su bile veliki ulagači u ranijim godinama, u 2011. je zabilježeno smanjenje ulaganja - naveli su u Centralnoj banci.

Većina ulaganja je realizovana u djelatnostima vezanim za finansijsko posredovanje, u ukupnom iznosu od 162 miliona KM, zatim u oblasti trgovine na veliko i posredovanju u trgovini u iznosu od 96,4 miliona KM, te kod preduzeća koja su registrovana za poslovanje nekretninama u iznosu od 74,3 miliona KM.

- Ulaganja u oblasti finansijskog posredovanja se najvećim dijelom odnose na bankarski sektor, u kojem je u 2011. ponovo zabilježena visoka dobit, a koja se posredno reflektira na visinu zadržanih zarada - naglasili su u Centralnoj banci. 

Ukupne investicije

Ukupan iznos direktnih ulaganja u BiH na kraju 2011. iznosio je 10,6 milijardi KM, a najviše investicija stiglo je iz Austrije i to 2,34 milijardi KM i Srbije 1,83 milijardi KM, naglasili su u Centralnoj banci BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana