Investicije smanjuju distributivne gubitke Elektrokrajine

Marijana Miljić
Investicije smanjuju distributivne gubitke Elektrokrajine

Banjaluka - "Elektrokrajina" je u prvih devet mjeseci ove godine nastavila unapređenje poslovnih rezultata, koji se posebno ogledaju u smanjenju distributivnih gubitaka i povećanju nivoa naplate, što se odrazilo i na bolje finansijske rezultate i neto dobit od 1,9 miliona KM.

Direktor "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović kaže da su distributivni gubici na kraju septembra iznosili 13,02 odsto, što je za 0,94 procentna poena niže u odnosu na isti period prošle godine.

- Pokazalo se da samo investicije u modernizaciju mreže, izmještanje mjernih mjesta i uvođenje daljinskog očitavanja potrošnje električne energije mogu značajnije uticati na smanjenje distributivnih gubitaka - kazala je Kuzmanovićeva.

Jedan od projekata sanacije distributivne mreže "Elektrokrajina" sprovodi u radnim jedinicama Prijedor, Laktaši i Mrkonjić Grad i on je u potpunosti opravdao očekivanja.

- Na tim područjima je došlo do smanjenja distributivnih gubitaka za dva odsto, a očekujemo da će poslije završetka projekta sredinom iduće godine biti manji za čak četiri odsto - naglasila je Kuzmanovićeva.

"Elektrokrajina" je u prva tri kvartala za investicije izdvojila 15,6 miliona KM, a one su se uglavnom odnosile na sanaciju i izgradnju distributivne mreže, ali i na gradnju novih poslovnih objekata i nabavku novih radnih mašina i specijalnih vozila.

Izvršni direktor za ekonomske poslove "Elektrokrajine" Rodoljub Topić kaže da su nivo naplate električne energije, zaključno sa septembrom, povećali za 0,66 odsto i uključujući naplatu ranijih potraživanja na osnovu sklopljenih reprograma i nagodbi putem medijacije ona iznosi na 105,9 odsto. Investicije i ostale preduzete mjere, ističe Topić, odrazile su se na poboljšanje devetomjesečnih finansijskih rezultata preduzeća.

- Prihodi "Elektrokrajine" zaključno sa krajem septembra iznosili su 164,8 miliona KM, što je za sedam odsto više nego u istom periodu lani. Neto dobit iznosila je 1,9 miliona, što je značajan napredak u poređenju sa uporednim prošlogodišnjim periodom kada je ostvaren gubitak od 637.000 KM - istakao je Topić.

Krađa struje

U upravi najvećeg elektrodistributivnog preduzeća u RS kažu da sprovode intenzivne aktivnosti na kontroli i otkrivanju krađe struje.

U prva tri kvartala su otkrili 425 slučajeva neovlašćene potrošnje i podnijeli 150 krivičnih prijava protiv nesavjesnih potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana