Investicija vrijedna 400 miliona evra

M. Čigoja, S. Tadić
Investicija vrijedna 400 miliona evra

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je juče pismo namjere investitora za izgradnju termoelektrane "Ugljevik dva" firme "Komsar enerdži" sa sjedištem na Kipru. Ukupna investicija za izgradnju bloka TE "Ugljevik dva" iznosi 400 miliona evra.

Rekao je to juče u Banjaluci premijer Srpske Aleksandar Džombić poslije sjednice Vlade RS i dodao da je firma "Komsar enerdži" u vlasništvu Rusa Rašida Serdarova, te da će poslovi biti izvođeni sa zajedničkim preduzećem "Komsar enerdži RS", gdje će TE "Ugljevik jedan" imati deset odsto vlasničkog udjela, a "Komsar enerdži" 90 odsto.

U pismu namjere se ističe da kompanija "Komsar enerdži" planira da u periodu od 30 mjeseci za izgradnju TE "Ugljevik dva" i otvaranje rudnika investira 400 miliona evra vlastitih sredstava koja su već obezbijeđena.

- Na izgradnji će biti angažovano oko 1.000 ljudi, a poslije realizacije investicije, koja se očekuje u roku od tri godine, u tom novom bloku radiće 700 radnika - istakao je Džombić.
Džombić je istakao da će ova investicija imati velikog značaja za privredu RS i zapošljavanje i dodao da postoje dovoljna nalazišta uglja za čak četiri bloka.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je da su dalji potezi Ministarstva da se napravi ugovor o realizaciji ovog projekta.

- U ugovoru ćemo definisati dalje poteze sa investitorom i nastaviti opsežne razgovore koji već danima traju, a sve s ciljem što uspješnije realizacije ovog projekta - istakao je Kovačević.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da bi realizacija ove investicije imala ogroman značaj ne samo za energetski sektor RS, već i za cjelokupnu privredu Srpske.

- Realizacija ove investicije bila bi značajna za čitav region. Imala bi ogroman značaj u dijelu zapošljavanja. Ako dođe do realizacije, a očigledno je da će doći, možemo reći da je to za početak ove godine veoma ohrabrujuće - naglasio je Vidić.

U Informaciji o namjeri za izgradnju energetskih objekata i korišćenju uglja na području opštine Ugljevik koju je Vlada usvojila navodi se da "Komsar enerdži", ukoliko se poslije dodatnog istraživanja potvrde rezerve uglja, planira realizaciju i trećeg termoenergetskog bloka u Ugljeviku.

"Komsar enerdži"

Kompanija "Komsar enerdži" je lider u oblasti energetike i izvozno je orijentisana, uglavnom na tržište zapadne Evrope. Ukupno zapošljava oko 1.500 radnika i ostvaruje prosječni godišnji promet oko 1,5 milijardi dolara. Rašid Srdarov vlasnik je i nekoliko velikih kompanija u oblasti transporta i infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana