Interventni otkup ublažio štetu

Danijela Bajić
Interventni otkup ublažio štetu

BANjALUKA - Slaba potražnja i ogromni viškovi oborili su cijenu svinja u Srpskoj, gdje se tovljenik trenutno prodaje i za dvije marke po kilogramu, a ista situacija je i na evropskom tržištu, gdje je cijena pala na oko evro.

Problemi izazvani pandemijom virusa korona, ali i pojavom afričke kuge svinja uzdrmali su stočarsku proizvodnju širom Evrope je tako samo u Njemačkoj oko 500.000 životinja, među kojima najviše svinja, trenutno višak.

Ogromni viškovi u Srpskoj, nastali zbog smanjene potrošnje junećeg i svinjskog mesa usljed pandemije, ublaženi su zahvaljujući interventnom otkupu. Za to su, kako ističu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, iz Kompenzacionog fonda izdvojena tri miliona KM.

Prema riječima direktora Agencije za agrarna plaćanja Predraga Sladojevića, interventni otkup trajao je od 3. avgusta do 30. oktobra, a taj podsticaj iznosio je 0,70 maraka po kilogramu za kupljeno i prerađeno juneće meso, dok je podrška za svinje iznosila 0,60 KM po kilogramu.

Dodao je da je u otkupu učestvovalo 16 mesoprerađivača i klaoničara.

- Interventni otkup junadi izvršen je od 180 proizvođača, a otkupljeno je 4.731 grlo, za šta će biti izdvojeno 2,3 miliona KM. Kad je u pitanju interventni otkup svinja, učestvovalo je 90 proizvođača, a otkupljeno je 9.837 grla i biće isplaćeno 692.113 maraka - kazao je Sladojević.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da je tržište poljoprivrednih proizvoda ove godine uzdrmano u cijeloj Evropi, kao i u BiH.

- Podrška resornog ministarstva, posebno mjera interventnog otkupa, ove godine mnogo je značila farmerima u Srpskoj - kazao je Marinković.

Prema riječima predsjednika Udruženja uzgajivača svinja regije Gradiška, Laktaši, Srbac i Prnjavor Dragiše Cvjetkovića, podrška resornog ministarstva dala je mnogim stočarima vjetar u leđa da nastave sa proizvodnjom, ali  prekomjerni uvoz i dalje stvara velike probleme zbog čega nadležni u BiH treba što prije posegnuti za mjerama zaštite domaće proizvodnje.

Vlasnik gradiške firme “Makea” koja otkupljuje proizvode od domaćih farmera, Dragan Stanić kaže da cijene stoke stalno padaju, te da je trenutna u odnosu za prošlu godinu manja i do pola marke po kilogramu.

- Pad cijene u Srpskoj će sigurno biti nastavljen nakon što prođu novogodišnji i božićni praznici. Vjerujem da će cijena tovnih svinja u februaru pasti ispod dvije KM po kilogramu - istakao je Stanić.

Premije

Predrag Sladojević je istakao da Ministarstvo poljoprivrede svake godine izdvaja premije za tovnu junad i tovne svinje po grlu i to za junad do 180 marka po grlu, a za svinje do 45 maraka po grlu.

- Ministarstvo je za mjeru interventnog otkupa junadi lani izdvojilo 2,2 miliona KM. Osim toga, u ovoj godini za opremu u stočarskoj proizvodnji izdvojeno je 1,3 miliona KM, dok je izgradnju objekata u stočarskoj proizvodnji izdvojeno milion maraka. Takođe svim poljoprivrednicima koji su konkurisali za poljoprivrednu mehanizaciju odobreni su zahtjevi - istakao je Sladojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana