Integral gradi dionicu Banjaluka - Prnjavor

Marijana Miljić
Integral gradi dionicu Banjaluka - Prnjavor

Banjaluka - Konzorcijum koji čine "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja gradiće i drugu dionicu autoputa Banjaluka - Doboj, od Banjaluke do Prnjavora, jer su dostavili najpovoljniju finansijsku ponudu za izgradnju u iznosu od 158 miliona evra.

Generalni direktor "Autoputeva RS" danas je poslije otvaranja finansijskih ponuda, kojem su prisustvovali svi ponuđači, rekao da je drugu najpovoljniju ponudu za izgradnju dionice u dužini od 36 kilometara dostavila kineska firma "Sinohidro" u iznosu od 183,4 miliona evra.

- "Douš" iz Turske dostavio je ponudu od 191 milion evra, dok je ponuda OHL iz Češke vrijedna 198,9 miliona evra. "Štrabag" iz Austrije ponudio je da dionicu autoputa izgradi za 229,9 miliona evra, dok je najvišu ponudu dostavila firma "Aktor" iz Grčke u iznosu od 255,9 miliona evra - rekao je Topić.

On je naglasio da je utvrđeno da su sve finansijske ponude kompletne u skladu sa tehničkom dokumentacijom, te dodao da će prijedlog za dodjelu ugovora biti kriterijum najniže dostavljene cijene.

 - Pristigle ponude još jednom će detaljno biti pregledane, kako bi se ustanovilo da nema materijalnih grešaka. Poslije toga, napravićemo izvještaj koji ćemo proslijediti Evropskoj investicionoj banci (EIB) koja treba da da konačnu saglasnost na prijedlog ugovora za izgradnju dionice autoputa od Banjaluke do Prnjavora - kazao je Topić.

On je naglasio da je u dogovoru sa EIB paralelno pokrenut postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju dionice autoputa i proces odobrenja kredita EIB.

- Privodi se kraju postupak izbora najpovoljnijeg izvođača i očekujemo da će i kredit EIB biti odobren u maju - rekao je Topić i dodao da se na ljeto očekuje potpisivanje ugovora i početak radova na dionici od Banjaluke do Prnjavora. 

On je naglasio da je u toku tender za izbor nadzornog organa za drugu dionicu autoputa od Banjaluke do Doboja, te dodao da je rok za dostavljanje ponuda 8. maj.

Topić je istakao da je izvršena eksproprijacija zemljišta za glavnu trasu, čime će se omogućiti početak radova odmah po potpisivanju ugovora.

Izvršni direktor "Integrala" Bosiljka Božović rekla je da je važno da domaće firme dobijaju poslove na velikim projektima, jer to za sobom vuče angažovanje lokalnog kadra na radovima, ali i svih ostalih resursa.

Božovićeva je dodala da "Integral" može da se nosi sa velikim projektima kao što je izgradnja autoputeva.

Ona je naglasila da je na prvoj dionici, koju gradi "Integral" zaposleno do sada oko 500 radnika, te dodala da će isto toliko dodatne radne snage biti potrebno i na drugoj dionici autoputa.

- Ovo su veliki projekti. "Integral" sa svojim radnicima ne može da izgradi čitav autoput, zbog čega nam je stalno potreban dodatni kadar, ali i mehanizacija - rekla je Božovićeva. 

EIB je ranije izrazila spremnost da sa 200 miliona evra finansira izgradnju dionice autoputa od Banjaluke do Prnjavora.

Prva dionica

Konzorcijum koji čine "Integral" i "Granit" dostavio je najpovoljniju ponudu za izgradnju prve dionice autoputa Banjaluka - Doboj vrijednu 180 miliona evra. Radovi na ovoj dionici teku planiranom dinamikom, a izvođači ističu da će biti završena u planiranom roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana