Institucijama BiH ostaje isti budžet

Svjetlana Tadić
Institucijama BiH ostaje isti budžet

Sarajevo - Fiskalni savjet BiH usvojio je Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2015. do 2017. godine prema kojem će prihodi od indirektnih poreza za institucije BiH za iduću godinu ostati 750 miliona, kao što je projektovano za ovu godinu.

- Zaključeno je i da za 2016. i 2017. godinu ostanu na istom nivou, ali da se poštuje odredba iz sporazuma potpisanog između Savjeta ministara BiH i entitetskih vlada, odnosno da se korekcije u odnosu na rast ili pad prihoda od indirektnih poreza poštuju u planiranju Globalnog okvira za period 2016-2018. godina - istakao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda nakon sjednice Fiskalnog savjeta.

Dodao je da je savjetodavna grupa zadužena da pripremi tekst sporazuma koji će biti potpisan.

- U raspravi je konstatovano da prihodi od indirektnih poreza ne prate planiranu dinamiku te da su rađene korekcije koje su još u toku u vezi sa efektima poplava - kazao je Bevanda.

Napomenuo da je rasprava vođena na bazi podataka koje je dostavilo Odjeljenje za makroekonomsku analizu, gdje je bio predviđen blagi rast prihoda od indirektnih poreza. Prema podacima ovog odjeljenja iz juna, u maju ove godine naplaćeno je 8,8 odsto manje bruto prihoda od indirektnih poreza nego u istom mjesecu 2013. godine. Kako su istovremeno isplate povrata porasle za oko 17 odsto, pad neto prihoda u maju je iznosio 13,4 odsto.

Bez obzira na to bruto prihodi od indirektnih poreza su u prvih pet mjeseci porasli za 102,8 miliona KM ili 4,5 odsto. Međutim, zbog rasta isplata povrata od 10,2 odsto kumulativna neto naplata prihoda porasla je za 61,1 milion KM ili za 3,2 odsto.

Uticaj poplava koje su se desile u maju na naplatu prihoda od indirektnih poreza u maju 2014. nije bio značajan iz nekoliko razloga.

- Prvo, efekti na prihode na uvoz zbog rokova plaćanja carinskog duga mogli su se osjetiti tek posljednjih nekoliko dana mjeseca maja. Drugo, efekti smanjene potrošnje poplavljenih područja u drugom dijelu mjeseca biće evidentni tek u junu nakon podnošenja PDV prijave za maj - naveli su prošlog mjeseca u Odjeljenju za makroekonomsku analizu.

Transparentnost

Usvojen je i prijedlog savjetodavne grupe da Globalni okvir bude objavljen na veb stranicama Ministarstva finansija i trezora BiH i ministarstava finansija RS i FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana