Institucijama BiH 119,6 miliona KM

Marina Čigoja
Institucijama BiH 119,6 miliona KM

SARAJEVO - Centralna banka BiH prebaciće 2. aprila institucijama BiH 119,6 miliona maraka od ostvarenog profita u prošloj godini, rekao je juče u Sarajevu guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

- Profit CBBiH bio je rekordan u prošloj godini i iznosio je 199,4 miliona KM. Devizne rezerve bile su 6,3 milijardi KM, a neto slobodne devizne rezerve 560 miliona KM - kazao je Kozarić i naglasio da je bankarski sektor u BiH uprkos teškoćama u posljednjem kvartalu 2008. ostao "na kolosijeku".

- Krediti za privredu su u ovoj godini pali za 24 odsto, a za građane 16 odsto. Okolnosti su posebno teške za realni sektor, gdje se kriza prenijela - rekao je Kozarić.

Istakao je da će u ovoj godini će biti teško postići bilo kakav rast, na što ukazuju i najnovije procjene MMF-a prema kojima će on u ovoj godini biti nula odsto.

Kozarić je napomenuo da je CBBiH prebacila devizne rezerve iz komercijalnih banaka u centralne banke EU i u Banku za međunarodna poravnanja u Bazelu, čime se zaštitila od mogućih gubitaka.

Direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac kazala je da je bankarski sektor u Srpskoj stabilan i likvidan, te da je uprkos krizi ukupni kapital ojačan.

- U prva dva mjeseca ove godine rast kreditiranja privrede veći je u odnosu na kreditiranje stanovništva što je pozitivan trend - naglasila je Injac.

Dodala je da je od deset banaka, devet pozitivno poslovalo, a ukupna dobit iznosila je 32,7 miliona KM, te da su kreditni plasmani iznosili 2,5 milijardi KM.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Baraš je rekao da je aktiva banka u FBiH u prošloj godini porasla za oko milijardu KM ili 6,2 posto na 15,1 milijardi KM.

Direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić kazao je da je u posljednjem kvartalu prošle godine 700 miliona KM povučeno iz banaka, ali da se povjerenje vratilo te da je već do kraja godine u banke vraćeno 250 miliona maraka.

Ekonomski rast

Kozarić je kazao da je bruto društveni proizvod lani iznosio 25,1 milijardi KM, a realni rast 5,5 odsto. BDP po stanovniku iznosio je 6.531 KM. Prosječna godišnja inflacija bila je 7,4 odsto, dok se u decembru zaustavila na 3,8 odsto.

Spoljni dug iznosio je 4,19 milijardi KM ili 16,7 odsto BDP-a, a deficit tekućeg računa 3,6 milijardi KM ili 14,6 odsto BDP-a. Nezaposlenost se zaustavila na 23,4 odsto, a strane investicije na 1,3 milijarde KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana