Inspekcija potvrdila neregularnost izbora

Željka Domazet
Inspekcija potvrdila neregularnost izbora

SARAJEVO - Inspekcija za upravni nadzor Ministarstva pravde BiH potvrdila je naše tvrdnje da je "izbor" koji je održan u Spoljnotrgovinskoj komori BiH protivzakonit i nelegalan.

Izjavio je ovo za "Glas Srpske" potpredsjednik SK BiH Ljubomir Klincov.

- Nema nikakve dileme i jasno je da su njihovi izbori nelegalni i to je rješenjem inspektora potvrđeno. Oni pokušavaju i dalje da stvore prostor da 30. jula "izabrani" organi preuzmu SK, ali mi smo odlučni da se suprotstavimo nelegalnosti do legalnih izbora i legalno izabranih organa Komore - kazao je Klincov.

Dodao je da je već upućen zahtjev ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mladenu Zirojeviću i zatraženo održavanje hitnog sastanka na koji će biti pozvani predstavnici svih organa Komore iz sva tri konstitutivna naroda i na kojem bi se dogovorili o načinu ispunjavanja svih obaveza koje su naložene od Inspektorata Ministarstva pravde.

- Vjerujem da će Ministarstvo pravde, koje je vršilo reviziju i inspekciju nad događajima u SK, dati nalog da se sprovedu izbori u skladu sa zakonom. To automatski poništava one nelegalne izbore. Legitimitet navodno izabranih organa SK niko nije potvrdio sem njih samih - konstatovao je Klincov.

Još je dodao da je Inspekcija za upravni nadzor Ministarstva pravde BiH naložila rukovodstvu Spoljnotrgovinske komore BiH da u idućih desetak dana ispravi sve nezakonitosti koje se odnose na izbor organa Komore, a koje su provedene u prethodnom periodu.

Inspekcija je utvrdila da je sve što je do sada rađeno, od formiranja komisije do raspisivanja poziva za prijavu za skupštinske delegate, bilo protivzakonito i to rješenje je već upućeno Spoljnotrgovinskoj komori.

Rješenjem je dalje naloženo SK BiH da se ne preduzimaju nikakve dalje aktivnosti i stopiranje svih daljih aktivnosti kako se ne bi proizvele nove pravne posljedice.

Skupština čiji legitimitet osporavaju delegati srpskog i hrvatskog naroda 23. juna je izabrala predsjednika i potpredsjednike Komore, te članove Upravnog i Nadzornog odbora SK BiH, nakon što je održala konstitutivnu sjednicu na kojoj je izabrano rukovodstvo Skupštine.

U trenutno nelegalnom rukovodstvu SK tvrde da nisu dobili nikakvo rješenje od Inspekcije o utvrđenim nepravilnostima, kao i da je član starog saziva SK Mihajlo Butigan svjesno obmanuo javnost tvrdeći da su otkrivene negativnosti pri izborima. 

Sastanak

Ljubomir Klincov istakao je da se danas ili sutra očekuje sastanak sa Mladenom Zirojevićem.

On je pojasnio da bi na sastanku trebalo da učestvuju svi predstavnici konstitutivnih naroda, predsjednik i potpredsjednici SK, kao i predsjednici i potpredsjednici Upravnog i Nadzornog odbora, kao i Skupštine SK i na kome će se insistirati na legalitetu i legitimitetu izbora u SK saglasno aktima Komore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana