Inovacije za preduzeća misaona imenica

Miloš Vasiljević
Inovacije za preduzeća misaona imenica

BANjALUKA - Preduzeća u Srpskoj teško se odlučuju na inovacije proizvoda, usluga ili proizvodnog procesa, zbog čega gube korak sa inostranom konkurencijom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku od 2020. do 2022. godine 15,7 odsto preduzeća sprovelo je bar jednu inovativnu aktivnost, dok 84,3 odsto uopšte nije sprovodilo inovativne aktivnosti.

- Inovacija proizvoda je novi ili poboljšani proizvod, odnosno roba ili usluga koja se znatno razlikuje od prethodnih proizvoda ili usluga preduzeća, a koja je implementirana na tržištu. Od 2020. do 2022. godine 8,9 odsto preduzeća uvelo je inovaciju proizvoda. Inovacija poslovnog procesa je novi ili poboljšani poslovni proces koji je uveden za jednu ili više poslovnih funkcija koji se znatno razlikuje od prethodnih. U posmatranom periodu 12,7 odsto preduzeća uvelo je inovaciju poslovnog procesa - pokazalo je istraživanje Zavoda koje je obuhvatilo 1.241 preduzeće.

Od ukupnog broja preduzeća koja nisu sprovodila inovativne aktivnosti od 2020. do 2022. godine 68,2 odsto navelo je da nije bilo potrebe za inovativnim aktivnostima.

- Nedostatak resursa, kao što su finansije, kvalifikovano osoblje, materijal spriječio je 19,2 odsto preduzeća da se bavi inovativnim aktivnostima, dok 12,6 odsto nije sprovodilo inovativne aktivnosti iz drugih razloga, kao što su strateški razlozi, drugi prioriteti, previsoki rizici, mali očekivani prinosi - pokazalo je istraživanje.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić kaže za “Glas Srpske” da se domaća preduzeća suočavaju sa problemima u poslovanju.

- Naši privredni subjekti nisu na adekvatnom tehnološkom nivou, a ako hoćete da budete konkurentni u svijetu, jedini način je povećanje proizvodnje i modernizacija. Ako toga ne bude, onda ćemo i zaostajati - rekao je Ćorić istakavši da se iz budžeta Srpske izdvaja daleko manje novca za nove tehnologije nego što je slučaj u razvijenim zemljama.

Ćorić je istakao da je bio član delegacije koja je nedavno posjetila Kinu, gdje su obišli nekoliko kompanija koje su trenutno vodeće u svijetu, a nastale su prije 20 godina.

- Svoj uspjeh ostvarili su na inovacijama kroz značajna ulaganja u razvoj. Samo jedno preduzeće koje se bavi proizvodnjom bezbjednosnih kamera lani je imalo prihod od 7,5 milijardi maraka i od toga je deset odsto dato za istraživanje, razvoj i izradu novih proizvoda - rekao je Ćorić i naglasio da su domaćem tržištu neophodna značajnija sredstva i kadrovi koji bi se bavili istraživanjem i stvaranjem novih proizvoda.

Oblasti

Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da se na inovacije najviše odlučuju veliki privredni subjekti, sa 250 i više radnika, koji čine 37,7 odsto inovativno aktivnih preduzeća. Posmatrano po područjima najviše su inovativno aktivna bila preduzeća iz oblasti finansijske i djelatnosti osiguranja, njih 48,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana