Inovacije ni blizu prioriteta

Željka Kokot
Inovacije ni blizu prioriteta

Banjaluka - Zapostavljenost realnog sektora, te gotovo nikakva podrška istraživačkoj djelatnosti gurnuli su BiH na 87. mjesto rang-liste zemalja kada je riječ o inovativnosti privrede.

BiH je, u konkurenciji 128 zemalja, na novoj listi skliznula za osam, odnosno šest pozicija u odnosu na 2015. i 2014. godinu.

Univerzitet Kornel, poslovna škola INSEAD i Svjetska organizacija za intelektualnu svojinu izradili su, deveti put zaredom, listu koja rangira svjetske zemlje po privrednoj inovativnosti.

Na listi se našlo 128 država koje čine 92,8 odsto ukupnog svjetskog stanovništva i učestvuju u stvaranju 97,9 odsto svjetskog bruto društvenog proizvoda.

Globalni indeks inovativnosti privrede mjeri nivo uvođenja inovacija u privredne subjekte, a prilikom rangiranja zemalja autori posmatraju različite kriterijume počevši od političke stabilnosti, efikasnosti vlade, pružanja elektronskih usluga, saradnje između univerziteta i privrede, izdvajanja sredstava za naučnoistraživačke i razvojne projekte pa sve do sistema kvaliteta.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da su najznačajniji problemi koji su BiH gurnuli na začelje ove iste manjak privrednih subjekata u realnom sektoru koji je zapostavljen, te dobavljači i proizvođači iz inostranstva koji su nam preuzeli tržište, dok domaći proizvođači nemaju kome prodati robu.

- Inovativnost se u BiH svodi na inovacije koje sa sobom donesu stranci ili na procese obavezne sertifikacije proizvodnje bez koje ne mogu plasirati proizvode na evropsko tržište. Izdvajanja iz budžeta za istraživanja i razvoj su ravna nuli i jednostavno nije ni čudo što se nalazimo na začelju ove liste - kaže Pavlović i dodaje da je bivša Jugoslavija izdvajala dva odsto godišnjeg budžeta na razne vrste istraživanja, dok su zemlje koje su nastale njenim raspadom dobile nakon osamostaljivanja novu vlast koja nije zainteresovana za izdvajanje budžetskih sredstava za inovacije.

BiH je, poredeći zemlje regiona, najlošije rangirana.

Ipak, ni komšije nemaju mnogo razloga za slavlje, jer su svi nazadovali za nekoliko pozicija u odnosu na prošlogodišnju rang-listu.

Najbolje plasirana je Slovenija sa 32. pozicijom, a slijede Hrvatska na 47. i Crna Gora na 51. mjestu, dok su Makedonija i Srbija zauzele 58, odnosno 65. poziciju. Balkanske zemlje koje prednjače na ovoj listi su Bugarska, koja je zauzela 39. mjesto, odnosno Grčka kojoj je pripala 40. pozicija.

Top 10

Prema Globalnom indeksu inovativnosti prvo mjesto je zauzela Švajcarska, a slijede Švedska, Velika Britanija, SAD, Finska, Singapur, Irska, Danska, Holandija i Njemačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana