Industrijska proizvodnja porasla osam odsto

Nada Branković
Industrijska proizvodnja porasla osam odsto

BANjA LUKA - Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj ostvarena od januara do septembra ove godine, u poređenju sa istim periodom prošle godine, veća je za osam odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

- Industrijska proizvodnja ostvarena u septembru ove godine u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2007. godini veća je za 9,2 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec lani veća za 5,5 odsto - podaci su Zavoda.

U odnosu na prethodni mjesec, septembarska industrijska proizvodnja veća je za 0,2 odsto.

Prema oblastima, najveći rast od 18,7 odsto u posmatranom periodu registrovan je u rudarstvu.

Proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom i vodom od januara do kraja septembra ove godine veća je za 17,9 odsto, a u prerađivačkoj industriji ostvaren je rast od 3,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

- Prema ekonomskoj namjeni industrijskih proizvoda, za devet mjeseci 2008. godine u odnosu na isti period lani zabilježen je rast proizvodnje trajnih proizvoda za 29,9 odsto, energije za 17,6 odsto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,6 odsto - podaci su Zavoda.

Ostvaren je rast proizvodnje i intermedijarnih proizvoda za 4,9 odsto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 10,4 odsto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana