Industrija u Srpskoj porasla za 6,8 odsto

Tanja Šikanjić
Industrija u Srpskoj porasla za 6,8 odsto

BANjALUKA - Ostvareni nivo industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine veći je za 6,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Industrijska proizvodnja ostvarena u septembru 2011. godine u odnosu na isti mjesec prošle godine veća je za 3,6 odsto, a u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2010. godini za 3,2 procenta, dok je u odnosu na septembar ove godine manja za 5,4 odsto.

Najveći ostvareni rast proizvodnje od 24,1 odsto registrovan je u sektoru vađenja ruda i kamena, dok je u prerađivačkoj industriji za devet mjeseci ostvaren rast od 4,8 odsto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i vodom od 2,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica je istakao da sa rastom industrijske proizvodnje od 6,8 odsto Srpska prednjači u odnosu na privrede zemalja u regionu, koje bilježe manji rast u ovom sektoru.

- Industrijska proizvodnja u Srpskoj kreće se u dobrom pravcu. Međutim, to nije dovoljna garancija da bi se ovaj pozitivan trend mogao nastaviti i u budućem periodu, s obzirom na to da su prognoze u ovoj oblasti zbog aktuelnih ekonomskih prilika sve lošije - rekao je Vukmirica.

Posmatrano prema namjeni proizvoda, za devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine, najveći rast od 37,1 odsto ostvaren je u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Na nivou BiH, industrijska proizvodnja je u prvih osam mjeseci ove godine porasla za 7,6 odsto u odnosu na 2010. godinu.

- Ove godine povećala se proizvodnja u određenim industrijskim granama, jer je dio proizvodnje u BiH direktno vezan za određene prerađivačke kapacitete u Evropskoj uniji. Čim je došlo do rasta automobilske industrije u Evropi povećao se i izvoz aluminijuma i dijelova za automobile koji se proizvode u BiH - naveli su u Privrednoj komori u FBiH.

Negativne prognoze

Vujo Vukmirica je istakao da su parametri za kretanje proizvodnje u idućoj godini znatno sniženi u zemljama u okruženju i Evropskoj uniji.

- Dakle, predviđaju se niže stope rasta proizvodnje u svim zemljama, pa će takvo stanje iduće godine biti prisutno i u domaćoj privredi - dodao je Vukmirica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana