Industrija staje na noge

Marina Čigoja
Industrija staje na noge

Banjaluka - Izvoz iz Srpske u prva dva mjeseca ove godine povećan je za 9,6 odsto u odnosu na isti period lani, dok je uvoz veći za 18,5 odsto, a došlo je i do rasta industrijske proizvodnje za 1,2 odsto, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Prema podacima Zavoda, obim robne razmjene Srpske sa inostranstvom u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 982,4 miliona KM, od čega se na izvoz odnosilo 350,3 miliona, a na uvoz 632,1 milion KM.

- Spoljnotrgovinski deficit u prva dva mjeseca 2013. godine iznosio je 281,8 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 55,4 odsto - navodi se u izvještaju Zavoda.

S druge strane, iako je u februaru došlo do pada industrijske proizvodnje za 0,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec tekuće godine, u prva dva mjeseca je ipak zabilježeno povećanje od 1,2 odsto u odnosu na isti period 2012.

- U oblasti vađenja ruda i kamena ostvaren je rast od 3,3 odsto, u prerađivačkoj industriji 15,5 odsto, dok je u oblasti proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i gasom došlo do pada od 5,1 odsto - ističe se u izvještaju Zavoda.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da je još rano da bi se davale neke procjene, ali naglašava da su ovi podaci ohrabrujući. On je istakao da značajnu ulogu igra robna razmjena i da rast izvoza ohrabruje, ali da se istovremeno mora raditi na smanjenju uvoza.

- Pitanje velikog uvoza može se riješiti samo povećanjem izvoza, koji podrazumijeva povećanje proizvodnje - naglasio je Vidić. On je istakao da su na pozitivne pomake uticale i mjere koje je Vlada preduzimala i naglasio da na tome ne bi trebalo stati.

- Svakako da je pozitivna najava isplate zaostalih podsticaja poljoprivrednicima do kraja marta, posebno imajući na umu da ide proljećna sjetva. Takođe, očekujemo da će Vlada uskoro izaći sa prijedlogom za rasterećenje privrede koja je sada opterećena raznim fiskalnim i parafiskalnim nametima. To bi svakako uticalo na povećanje likvidnosti preduzeća - naglasio je Vidić.

Partneri

Najveći obim razmjene, kao i do sada, Srpska je imala sa Rusijom, Italijom, Srbijom, Njemačkom i Hrvatskom.

Najviše robe izvezeno je u Italiju i to u vrijednosti 57,7 miliona KM, u Hrvatsku 45,5 miliona, te u Srbiju 40,7 miliona maraka, dok je najveći uvoz ostvaren iz Rusije i to u vrijednosti 207,9 miliona KM, iz Srbije 88,4 miliona maraka, te iz Italije 60,8 miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana