Industrija satova cvjeta

Agencije
Industrija satova cvjeta

BERN - Švajcarska industrija satova nastavlja pozitivan trend i u februaru, sa povećanjem izvoza od sedam odsto u odnosu na isti mjesec lani, na 1,7 milijardi franaka.

- Poslije konsolidacije rezultata na vrlo visokom nivou u 2013, branša ponovo bilježi rast vrijednosti izvoza, u skladu s našim prognozama - navodi se u saopštenju Federacije švajcarske industrije satova.

Izvoz ručnih satova u februaru dostigao je 2,1 milion komada, što predstavlja povećanje od 5,2 odsto na godišnjem nivou. Porasla je i prodaja u inostranstvu ostalih proizvoda ove industrije i to 4,9 odsto, na 102,8 miliona franaka.

- Što se tiče prodaje po cjenovnim kategorijama, jedino su satovi jeftiniji od 200 franaka imali pad koji je ipak kompenzovan rastom ostalih, skupljih marki. Tako su satovi po cijeni većoj od 200 franaka zabilježili u prosjeku vrijednosni rast prodaje od 8,4 odsto, a količinski od 11,3 odsto - precizira Federacija.

Posmatrano po tržištima, više regiona bilježi snažan rast u februaru.

U Hongkongu, koji je prva destinacija za švajcarske satove, prodaja je porasla na 349,9 miliona franaka, a u Japanu na 107,2 miliona franaka. Tržište SAD, treće po veličini za švajcarsku industriju satova, bilježi rast na 180,4 miliona.

Izvoz u Kinu u februaru je stagnirao, a u Njemačkoj, koja je prvo evropsko tržište za švajcarske satove, a peto u svijetu, došlo je do pada prodaje u februaru, treći mjesec zaredom.

Poslije snažnog rasta u januaru, prodaja je i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nastavila da raste, kao i u Italiji i Velikoj Britaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana