Industrija otvorila 2.224 radna mjesta

Marijana Miljić
Industrija otvorila 2.224 radna mjesta

Banjaluka - Preduzeća iz prerađivačke industrije u prvom polugodištu ove godine otvorila su 2.224 nova radna mjesta u Republici Srpskoj, što je povećanje za 4,37 odsto u odnosu na isti period lani.

Navedeno je ovo u informaciji o stanju u prerađivačkoj industriji za šest mjeseci ove godine, koju je juče usvojila Vlada RS.

- Prerađivačka industrija RS je u prvom polugodištu ove godine zabilježila rast od 6,2 odsto u odnosu na isti period 2016. godine. Pored toga, izvoz u ovom sektoru je porastao za 14,3 odsto, a preduzeća su uvećala prihod, te neto dobit - kazao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić nakon sjednice Vlade RS. 

Naveo je da su svi ovi pokazatelji ohrabrujući i daju motivaciju za dalji rad.

-  Tim pozitivnim pokazateljima doprinose prije svega preduzeća koja rade u industriji. Namjera nam je da i dalje održavamo ove stope rasta, te da one samo idu uzlaznom putanjom - rekao je Đokić i dodao da u RS raste ukupna  vrijednost izvoza, ali i izvorni prihodi budžeta.

Kada je riječ o platama u RS, Đokić je naglasio da bi se pozitivni pokazatelji u industriji RS trebali odraziti i na primanja zaposlenih. 

- Blagi rast plata imamo u privredi, ali ne u svim preduzećima. Nadam se da će i ta preduzeća, koja još nisu povukla te poteze, slijediti primjer onih koji jesu, a Vlada će ih u tome podržati - kazao je Đokić.

Ekonomisti pojašnjavaju da se u prerađivačkoj industriji definitivno plate najmanje.

- U prerađivačkoj industriji stvaraju se proizvodi manje dodatne vrijednosti i zabilježeni rast u ovom sektoru neće se značajnije odraziti ni na bruto domaći proizvod i ni rast standarda.  Pohvalno je u svakom slučaju što se otvaraju nova radna mjesta i što se ljudi zapošljavaju i to će se definitivno primijeniti i na evidenciji zavoda za zapošljavanje - kazao je član Udruženja ekonomista RS "SWOT" Predrag Duduković i dodao da i u idućem periodu možemo očekivati dalji rast prerađivačke industrije.

Nabavka struje

Petar Đokić rekao je da je "Elektroprivreda RS" sprovodi postupak nabavke određenih količina električne energije koje će nedostajati na tržištu Srpske.

- Za to je planiran određeni iznos novca. Ovo je jedna nepovoljna godina zbog loše hidrologije, ali i remonta preduzeća  - kazao je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana