Industrija i izvoz najstavljaju da padaju

Marina Čigoja
Industrija i izvoz najstavljaju da padaju

Banjaluka - Industrijska proizvodnja u RS u prvih deset mjeseci ove godine manja je za 4,4 odsto u odnosu na isti period lani, a došlo je i do pada izvoza i povećanja uvoza, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Prema podacima Zavoda, industrijska proizvodnja ostvarena u oktobru ove godine u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u 2011. godini veća je za 3,9 odsto, dok je u odnosu na prethodni mjesec tekuće godine veća za 0,4 odsto.

- U odnosu na isti mjesec prošle godine proizvodnja u oktobru manja je za 2,7 odsto - ističe se u izvještaju Zavoda.

Gledano po oblastima, u prvih deset mjeseci ove godine u području vađenja ruda i kamena zabilježen je pad od 3,3 odsto, u prerađivačkoj industriji 4,4 odsto, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom došlo do pada od 4,8 odsto.

Kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena RS, za prvih deset mjeseci ove godine došlo je do smanjenja izvoza za 4,6 odsto u odnosu na isti period lani, dok je istovremeno uvoz povećan za 4,2 odsto.

Obim robne razmjene Srpske sa inostranstvom za deset mjeseci ove godine iznosio je 5,92 milijardi maraka, od čega se na izvoz odnosilo 2,03 milijardi, a na uvoz 3,88 milijardi maraka.

- Spoljnotrgovinski deficit u ovom periodu iznosio je 1,85 milijardi maraka, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 52,4 odsto  - navodi se u izvještaju Zavoda.

Najveći obim robne razmjene Srpska je ostvarila sa Rusijom, Srbijom, Italijom, Njemačkom, Slovenijom i Austrijom.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da se nastavila tendencija pada industrijske proizvodnje u RS, kao i smanjenja izvoza i povećanja uvoza, što se negativno odrazilo i na pokrivenost uvoza izvozom.

On je istakao da privreda Srpske bez značajnijih intervencija u smislu podsticaja izvoza i tehnoloških unapređenja neće biti konkurentna na tržištu.

Vidić je istakao da će i iduća godina biti veoma izazovna i da će biti teško ostvariti bolje rezultate.

- Najteža će možda upravo biti iduća godina. U ovoj godini došlo je do povećanja nelikvidnosti preduzeća, blokade velikog broja računa, nemogućnosti izmirenja velikog broja obaveza, tako da će 2013. godina sigurno biti izuzetno teška i biće uspjeh ako dođe barem do zaustavljanja daljeg pada proizvodnje - naglasio je Vidić.

Dodao je da je optimističnije prognoze teško davati, posebno ako se ima u vidu da je otežano i finansiranje javne uprave i fondova, te da realni sektor nije u mogućnosti da obezbijedi dovoljan obim proizvodnje.

- Prerađivačka industrija će se naći u veoma teškom položaju i biće veliki uspjeh ako zajedno sa Vladom uspijemo da prevaziđemo iduću godinu - kazao je Vidić.

BDP

Bruto domaći proizvod (BDP) u RS u prošloj godini izražen u tekućim cijenama iznosio je 8,66 milijardi KM, dok je njegova vrijednost u 2010. godini iznosila 8,3 milijarde KM, podaci su Zavoda za statistiku RS. BDP po glavi stanovnika u prošloj godini iznosio je 6.063 KM, a u pretprošloj godini 5.798 KM, prenijele su agencije.

Najveće učešće u prošlogodišnjoj bruto dodatoj vrijednosti od 1,04 milijardi KM imala je trgovina, zatim državna uprava sa 873,87 miliona KM, te poljoprivreda, lov i šumarstvo sa 882,95 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana