Industrija bilježi dobre rezultate

Tanja Šikanjić
Industrija bilježi dobre rezultate

BANjALUKA - Industrijska proizvodnja ostvarena u prvih deset mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom prošle godine veća je za 6,7 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Industrijska proizvodnja ostvarena u oktobru 2011. godine u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju u prošloj godini veća je za 10,8 odsto, a u odnosu na prethodni mjesec tekuće godine veća je za 7,4 odsto.

- U odnosu na isti mjesec prošle godine nivo industrijske proizvodnje u oktobru ove godine veći je za 5,9 odsto - navode u Zavodu za statistiku RS.

Posmatrano po ekonomskoj namjeni industrijskih proizvoda u prvih deset mjeseci 2011. godine u odnosu na isti period prošle godine ostvaren je rast proizvodnje trajnih proizvoda za 35 odsto, energije za 8,3 odsto, te intermedijarnih proizvoda za 6,6 odsto.

- Rast je ostvaren i kod netrajnih proizvoda za 3,5 odsto, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda manja za 6,1 odsto - podaci su Zavoda.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta RS Lazo Šinik je istakao da je rast industrije od 6,7 odsto značajan, ali da bi bilo neophodno povećati proizvodnju u onim oblastima koje zapošljavaju najveći broj radnika, kao što je prerađivačka industrija.

- Međutim, prerađivačka industrija je porasla za svega 4,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine - istakao je Šinik.

On je dodao da je sektor šumarstva u prvih deset mjeseci ove godine ostvario rast proizvodnje za 13,4 odsto.

- Imamo i dosta dobru proizvodnju namještaja, koja je porasla 13,5 odsto i ukoliko se taj trend rasta nastavi do kraja godine, ostvarićemo isti nivo proizvodnje kakav smo imali prije krize, odnosno 2008. godine - istakao je Šinik i dodao da je u 2009. godini proizvodnja namještaja i prerada drveta pala za 30 odsto.

Opasnosti

Lazo Šinik je dodao da potencijalnu opasnost za domaću industrijsku proizvodnju predstavlja mogućnost proširivanja dužničke krize u Evropskoj uniji, koje su značajni trgovinski partneri RS.

- Ukoliko se vodeće zemlje Evropske unije u 2012. godini ne uspiju suprotstaviti krizi, to bi moglo u velikoj mjeri da poremeti potražnju, koja je glavni pokretač industrijske proizvodnje u Srpskoj - istakao je Šinik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana