Indija pred ekonomski turbulentnim danima

Agencije
Indija pred ekonomski turbulentnim danima

Nju Delhi - Indijski premijer Manmohan Sing je zaključio danas da se ekonomija te zemlje nalazi pred “turbulentnim danima,” zbog usporenog rasta i visoke inflacije.

Sing je na sastanku sa svojim ministrima rekao da se vlada mora boriti da oživi usporenu poslovnu aktivnost i poveća povjerenje među investitorima u indijsku ekonomiju, prenosi agencija AFP.

“Nakon što smo tokom posljednjih osam godini postigli izuzetno visoke stope rasta, sada ulazimo u turbulentnije dane,” rekao je Sing.

Prošlonedjeljni podaci o ekonomskom rastu pokazuju da je u periodu januar-mart 2012. indijska ekonomija ojačala 5,3 odsto, što su najniži kvartalni podaci rasta za posljednjih devet godina.

Sing je za ekonomske poteškoće u Indiji u najvećoj mjeri okrivio dužničku krizu evrozone i “rastuće međunarodne cijene nafte i roba.”

“U ovim teškim vremenima, moramo preduzeti sva moguća sredstva da oživimo poslovanje i povjerenje investitora, i moramo raditi na stvaranju atmosfere koja je privlačna za investicije,” rekao je on.

Njegova vlada se, takođe, nalazi pod pritiskom da zauzda subvencije i druge izdatke, nakon što je u fiskalnoj godini, koja je završena 31. marta, budžetski deficit te zemlje uvećan na 5,75 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Vlada je za 2012-2013. odredila deficit od 5,1 odsto, ali analitičari tvrde da je ovakav cilj vlade zasnovan na veoma optimističnim procjenama rasta od 7,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana