Indeksi svjetskih berzi u porastu

Glas Srpske
Indeksi svjetskih berzi u porastu

NjUJORK - Na najvećim svjetskim berzama dionice su prošle sedmice snažno porasle, omogućivši indeksima nastavak pozitivne serije koja se produžila na treći mjesec. Na ulagače je pozitivno djelovao podatak o rastu povjerenja američkih potrošača u maju na najviši nivo od decembra prošle godine.

Taj podatak pažljivo se prati na Vol stritu jer pokazuje da bi Amerikanci mogli početi više kupovati, među ostalim, automobile i stanove, što bi ojačalo privredu, s obzirom na to da potrošnja čini otprilike dvije trećine tamošnjeg BDP-a. Dionice trgovačkih kompanija i lanaca restorana, koje zavise o potrošnji građana, bile su stoga među najvećim dobitnicama, piše portal poslovni.hr.

Poticajno je na tržište djelovao i rast cijene nafte na 66 dolara po barelu, najviši nivo u šest mjeseci, što se može zahvaliti odluci OPEC-a da proizvodnja ostane na dosadašnjem nivou, ali i padu zaliha u SAD-u, te slabljenju dolara. Stoga su prošle sedmice  osjetno porasle cijene dionica naftnih kompanija, kao što su Exxon Mobil, ConocoPhillips i Chevron.
Među najvećim je dobitnicama prošle sedmice bila  dionica "Koka-kole", s rastom cijene od gotovo pet odsto. S druge strane najveći je gubitnik, s padom cijene dionice od 48 odsto na samo 75 centi, bio "Dženral motors".
Na Vol stritu je prošle sedmice  Dow Jones je porastao 2,7 odsto na 8.500 bodova, dok je Standard & Poor's 500 ojačao 3,6 odsto na 919 bodova.

Evropa

I na evropskim su berzama dionice prošle sedmice porasle. Londonski FTSE 500 ojačao je 1,2 odsto na 4.417 bodova. DAX indeks Frankfurtske berze skočio je, 0,44 odsto  i to na 4.940 bodova, dok je pariski CAC 40 porastao 1,54 odsto na 3.277 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana