Inckov nametnuti zakon nije provodiv

Goran Maunaga
Inckov nametnuti zakon nije provodiv

BANjA LUKA - Zakon o raspodjeli sredstava koje je BiH dobila sukcesijom bivše SFRJ, a koji je prošle sedmice nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko, nije provodiv jer se kosi sa druga dva zakona koji definišu raspodjelu sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Navedeno je ovo juče u saopštenju Biroa za odnose s javnošću Vlade RS, uz objašnjenje da je nametnuti zakon u koliziji sa primjenom Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Zakonom o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli sredstava, te da se njegovom eventualnom primjenom krše neki od osnovnih principa na kojima BiH funkcioniše.

- To znači da takvo zakonsko rješenje nije u skladu sa Ustavom BiH i ustavnim uređenjem entiteta. Ono bi podrazumijevalo izmirenje preko jedinstvenog računa UIO, iako to nije moguće, jer su sredstva od sukcesije uplaćena na račun sredstava dobijenih od sukcesije i privatizacije BiH (escrow). A sa tog računa sredstva su prenesena na escronj račun RS i nije ih moguće namiriti preko jedinstvenog računa UIO - navodi se u saopštenju.

Po zakonu koji je nametnuo Incko, 170,9 miliona maraka od sukcesije trebalo bi da podijele država, entiteti i distrikt Brčko. Međutim, ranije je na sjednici Fiskalnog savjeta BiH dogovoreno da se raspodjela sredstava izvrši tako da RS pripadne 35 odsto, a Federaciji BiH 65 odsto navedenih sredstava.

- Eventualna primjena nametnutog zakona bi podrazumijevala da RS vrati oko deset miliona maraka u periodu od 1. januara pa do 31. marta 2010. godine u jednakim ratama, s tim da se taj iznos sa jedinstvenog računa UIO uplaćuje na račun zajedničkih institucija BiH i distrikta Brčko - navodi se u saopštenju.

Izmijenjen prijedlog zakona gdje su u raspodjelu pored entiteta uključeni i država i distrikt Brčko utvrđen je i na 98. sjednici Savjeta ministara preglasavanjem, što je automatski značilo kršenje postignutog dogovora na Fiskalnom savjetu BiH, tijelu koje je ustanovljeno zakonom kako bi vršilo fiskalnu koordinaciju unutar BiH.

Fiskalni savjet

Iz Vlade RS su naglasili da s obzirom na to da je socijalna politika, odnosno razvojna komponenta u potpunosti u nadležnosti entiteta i da je sa stanovišta uticaja finansijske krize i trenutne situacije u zemlji bilo neophodno izvršiti raspodjelu sredstva entitetima prije usvajanja zakona, o čemu su se sve strane usaglasile, Fiskalni savjet je i donio Odluku o privremenoj raspodjeli.

Sporazum

Stalni odbor visokih predstavnika država nasljednica bivše SFRJ konstatovao je prošle sedmice na sastanku u Beogradu da se Sporazum o pitanjima sukcesije, kao međunarodni akt koji nadilazi domaće legislative, mora u potpunosti primjenjivati, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Donesenih šest preporuka vladama država nasljednica SFRJ trebalo bi da otklone poteškoće provođenja Sporazuma i ubrzaju proces podjele preostale imovine. Između ostalog, preporučeno je da se što skorije formira zajednički odbor za sukcesiju pokretne i nepokretne imovine, što još nije urađeno, iako je predviđeno Aneksom "A" Sporazuma, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana