Ina tuži Srbiju za 200 miliona evra

Glas Srpske
Ina tuži Srbiju za 200 miliona evra

BEOGRAD - U Privrednom sudu u Beogradu počeo je proces vrijedan 200 miliona evra, na osnovu tužbe kojom hrvatska naftna kompanija "Ina" od Srbije traži vraćanje imovine i nadoknadu štete, javili su beogradski mediji.

Riječ je o slučaju nastalom raspadom Jugoslavije, kada su pumpe i druga imovina, za koju "Ina" smatra da su bili njeno vlasništvo, stavljeni pod upravu srpske kompanije "Beopetrol", koja je u procesu privatizacije prodata ruskom "Lukoilu".

Iz Srbije navode da su pumpe kompanije "Ina" prije razdruživanja bile društvena svojina, što znači da "Ina" nije bila njihov vlasnik već samo korisnik.

S druge strane, u "Ini" tvrde da je "Ina-Trgovina" postala jedinstveno preduzeće 27. decembra 1989. sa poslovnim jedinicama koje nisu imale svojstva pravnog lica. Hrvatski mediji navode da osnivanjem javnog preduzeća "Ina" 10. oktobra 1990. preduzeće nije podijeljeno, već su u njegov sastav ušli "Ina-Trgovina" sa poslovnim jedinicama Beograd, Novi Sad i Priština. Dodaju da je, mimo svih tada važećih propisa, "Ina-Beograd" kao društveno preduzeće registrovano 7. decembra 1990. godine, te da je "Beopetrol" nelegitimna firma.

"Ina" je 2001. godine podnijela tužbu protiv "Beopetrola" i srpske Vlade optužujući ih za gubitak 91.649.459 dolara zbog nemogućnosti da koristi svoje benzinske pumpe na teritoriji Srbije, kao i zbog izgubljene dobiti.

Sud se sve do sada nije bavio tom tužbom. Još 2003. najavljivano je da će se "Ina" zbog toga obratiti međunarodnom sudu u Strazburu. Na prvom ročištu strane su zatražile još vremena za upoznavanje sa spisima. Nastavak suđenja zakazan je za 31. maj ove godine.

Kompromis

"Ina" je kao kompromisno rješenje predlagala osnivanje zajedničkog preduzeća sa sjedištem u Beogradu u koje bi ušle njihove benzinske pumpe u Srbiji, kao i pumpe srpskih naftnih kompanija u Hrvatskoj koje "Ina" koristi. Ova ideja je propala prodajom "Beopetrola", ali je i dalje otvoreno i pitanje pumpi Naftne industrije Srbije (NIS) u Hrvatskoj. Mediji su spekulisali da je prilikom posjete Hrvatskoj u decembru 2009. ruski premijer Vladimir Putin tražio vraćanje te imovine NIS-u, koji je sada u vlasništvu ruskog "Gaspromnjefta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana