Ina traži 200 miliona evra

Glas Srpske
Ina traži 200 miliona evra

ZAGREB - Hrvatska naftna kompanija "Ina" ne odustaje od tužbe protiv Srbije, od koje traži povrat 167 benzinskih pumpi u vrijednosti od 117 miliona evra, koje su raspadom bivše SFRJ ostale na teritoriji Srbije, prenijeli su portali.

"Ina" uz 90 miliona evra izgubljene dobiti zbog, kako kažu, prisvajanje njene imovine, od Srbije potražuje ukupno 200 miliona evra.

Riječ je o slučaju nastalom raspadom Jugoslavije, kada su pumpe i druga imovina za koju "Ina" smatra da je bila njeno vlasništvo stavljeni pod upravu srpske kompanije "Beopetrol", koja je u procesu privatizacije prodata ruskom "Lukoilu".

Iz "Ine" navode da niko u Srbiji ne želi da komentariše ovaj slučaj, te da neće odustati od tužbe i da se spremaju za iduću raspravu u Privrednom sudu u Beogradu u septembru.

Iz Srbije su ranije naglašavali da su benzinske pumpe kompanije "Ina" prije razdruživanja bile društvena svojina, što znači da "Ina" nije bila njihov vlasnik već samo korisnik.

S druge strane, u "Ini" tvrde da je "Ina-Trgovina" postala jedinstveno preduzeće 27. decembra 1989. sa poslovnim jedinicama koje nisu imale svojstva pravnog lica.

Hrvatski mediji navode da osnivanjem javnog preduzeća "Ina" 10. oktobra 1990. godine, preduzeće nije podijeljeno, već su u njegov sastav ušli "Ina-Trgovina" s poslovnim jedinicama u Beogradu, Novom Sadu i Prištini. Dodaju da je mimo svih tada važećih propisa 7. decembra 1990. godine "Ina-Beograd" registrovana kao društveno preduzeće, te da je "Beopetrol" nelegitimna firma.

"Ina" je 2001. godine podnijela tužbu protiv "Beopetrola" i Vlade Srbije optužujući ih za gubitak od 117 miliona evra zbog nemogućnosti da koristi svoje benzinske pumpe na teritoriji Srbije, kao i zbog izgubljene dobiti.

Još 2003. godine najavljivano je da će se "Ina" u ovom slučaju obratiti Međunarodnom sudu u Strazburu.

Sudski spor, prenose portali, mogao bi da traje godinama, a Vlada Srbije se u ugovoru s "Lukoilom" obavezala da će snositi eventualne sudske troškove.

Zajedničko preduzeće

Hrvatska naftna kompanija je kao kompromisno rješenje u ovom sporu predlagala osnivanje zajedničkog preduzeća sa sjedištem u Beogradu, u koje bi ušle njihove benzinske pumpe u Srbiji, kao i pumpe srpskih naftnih kompanija u Hrvatskoj, koje "Ina" koristi. Ova ideja je propala prodajom "Beopetrola", ali je i dalje otvoreno pitanje pumpi Naftne industrije Srbije (NIS) u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana