Ina i MOL same da reše spor

Tanjug
Ina i MOL same da reše spor

Zagreb/Budimpešta -- Pitanje poslovnog odnosa između Ine i MOL-a treba da riješe te firme, a ne politika, izjavili su premijeri Hrvatske i Madjarske Zoran Milanović i Viktor Orban.

"To pitanje treba da riješe te firme, to nije političko pitanje", rekao je po završetku samita EU Orban, dodajući da treba pronaći rješenje "na način da se osigura miran suživot ili miran razlaz".

Milanovih je kazao da je istog mišljenja i dodao da je to "nažalost postalo političko pitanje, ali neće biti rješeno političkim, već pravnim
sredstvima".

Već duže vrijeme traje napetost između madjarske naftne kompanije MOL, koja drži 49,1 odsto dionica hrvatske Ine, i hrvatske vlade koja ima 44,84 odsto udijela, a želi veći uticaj u upravljanju Inom.

Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu.

Iz MOL-a, međutim, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju poslova vezanih za gas koji Ini nanosi gubitke.

Upozoravaju da bi mogli da tuže Hrvatsku i zatraže odštetu, jer nije preuzela te poslove ili uvela tržišne cijene gasa, što je dogovoreno 2009. godine.

Odnosi su dodatno zaoštreni nakon što su, na inicijativu hrvatskog pravosuđa, izdati Interpolova poternica i evropski nalog za hapšenje predsjednika uprave MOL-a Zolta Hernadija.

Njega hrvatske vlasti dovode u vezu s podmićivanjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera koji je nepravosnažno osuđen za primanje mita od MOL-a, odnosno Hernadija, u zamijenu za ustupanje većih upravljačkih prava toj kompaniji u Ini.

Poslije izdavanja naloga za hapšenje Hernadija, mađarska vlada je od MOL-a zatražila reviziju portfolia kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, prenijela je agencija Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana