Imovina “Željeznica” teška 300 miliona KM

Marijana Miljić Bjelovuk
Imovina “Željeznica” teška 300 miliona KM

BANjALUKA - Imovina “Željeznica RS” (ŽRS) procijenjena je na oko 300 miliona maraka. To je prvi put da su procjenitelji izašli na teren nakon 1992. godine, od kada je osnovano ovo javno preduzeće, i utvrdili koliko ono zaista vrijedi, rekao je “Glasu Srpske” direktor te kompanije Slađan Jović.

Na Banjalučkoj berzi objavljeno je da je Vlada RS upoznata sa informacijom o procjeni vrijednosti imovine ŽRS te da je zadužila nadležne u javnom preduzeću da procjenu imovine uknjiže u poslovne knjige i evidentiraju u svojim finansijskim izvještajima. 

Jović je rekao da je procjena imovine urađena u sklopu restrukturiranja javnog preduzeća.

- Ovlašćene procjeniteljske kuće završile su sa procjenom vrijednosti imovine i o tome smo upoznali i Ministarstvo saobraćaja i veza, odnosno  Vladu Republike Srpske. Prvi put nakon 1992. godine, od  kada je osnovano ovo javno preduzeće, urađena je procjena imovine i to na takav način da je tačno utvrđeno šta je u vlasništvu “Željeznica” prema trenutno važećim zakonskim rješenjima - poručio je Jović. 

Naglasio je da će procijenjena vrijednost imovine biti evidentirana u bilansima ŽRS.

- Nakon što smo završili ovaj dio posla, idemo u proceduru pretvaranja duga u kapital. Time bi trebalo da bude i završena sva priča u vezi sa restrukturiranjem ovog javnog preduzeća. Tu je riječ o onom dugu koji je država preuzimala na sebe o pitanju kredita i vraćala ih u ime ŽRS - naglasio je Jović i dodao da bi proces restrukturiranja, nakon više pomjeranja zacrtanih rokova, konačno trebalo da bude završen krajem godine. 

Do tada bi, naglašava Jović, u sklopu ŽRS trebalo da budu i osnovana tri zasebna preduzeća - za prevoz putnika, kargo i infrastrukturu. 

Restrukturiranje ŽRS počelo je 2017. godine, odnosno kada je Svjetska banka u decembru te godine odobrila kredit za taj projekat u iznosu od 51,3 miliona evra. Rok za završetak restrukturiranja do sada je u više navrata pomjeren, odnosno sa 2021. prolongiran je na kraj 2022. godine, pa na 30. septembar 2023, da bi, prema najnovijoj odluci, vremenska odrednica za završetak tog posla dobila novi rok, kraj 2024. godine. 

Novi rok aminovao je i Savjet ministara u aprilu 2023. godine, kada je dao zeleno svjetlo za usvajanje Prijedloga amandmana na Sporazum o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat restrukturiranja ŽRS. Taj amandman se nije odnosio na novo zaduženje, već na produžavanje trajanja kreditnog aranžmana do kraja 2024. godine.

ISPRAĆAJ U PENZIJU 

Sindikat željezničara Republike Srpske organizovao je juče svečani ispraćaj u penziju za 24 člana koji su to pravo stekli u prošloj godini.

Predsjednik Sindikata željezničara Jelenko Dobraš naveo je da su svečani ispraćaj tradicionalno organizovali povodom slave Željeznica RS Svetog Vasilija Ostroškog. 

Penzionisani željezničari navode da će radni vijek pamtiti po lijepom.

Veljko Vuković iz Banjaluke, koji je kao inženjer u ŽRS radio 23 godine, rekao je da je zadovoljan vremenom provedenim u toj kompaniji, dok je Neven Porubović iz Doboja, koji je u ovom preduzeću radio 24 godine, naveo da mu ništa nije bilo teško, ali i da je sa radnim kolegama imao odličan odnos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana