“Imlek” i “Mlijekoprodukt” preuzimaju “Natura vitu”

Agencije
“Imlek” i “Mlijekoprodukt” preuzimaju “Natura vitu”

Banjaluka - Mljekarske kompanije “Imlek” iz Beograda, “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice i “Natura vita” iz Blatnice kod Teslića potpisali su danas u Banjaluci ugovor o preuzimanju mliječnog biznisa “Natura vite”, vrijedan osam miliona evra, prenose agencije.

Ugovor su potpisali direktor “Imleka” Slobodan Petrović, vlasnik “Natura vite” Vlado Đurić i predsjednik Upravnog odbora “Mlijekoprodukta” Rankica Marelj u prisustvu predsjednika Vlade Republike Srpske Aleksandra Džombića i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Miroslava Milovanovića.

Džombić je istakao da je ovo jedna od većih akvizicija u proizvodnji i preradi mlijeka u Srpskoj, a da je “Imlek” najveći investitor u proizvodnji mlijeka i mliječnih proizvoda na ovim prostorima.

On je rekao da je beogradska kompanija do sada investirala oko 20 miliona evra, podsjetivši da je privatizovala fabriku mlijeka u Banjaluci, preuzela “Mlijekoprodukt”, a sada “Natura vitu”.

Džombić je naveo da je to veliki sistem koji je dobrodošao u Republiku Srpsku, izrazivši nadu da će u budućnosti zajednički raditi na poboljšanju uslova i razvoju mljekarke industrije u Srpskoj.

- Napravili smo dobru politiku i stimulisali proizvodnju mlijeka u Srpskoj i sasvim sigurno je da je jedan od rezultata toga i zainteresiovanost jednog od ovakvih velikih sistema. I u budućem periodu Vlada RS stoji na raspolaganju za poboljšanje poslovnog ambijenta - istakao je Džombić.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Miroslav Milovanović je rekao da je i u prethodnom sazivu Vlada RS stavila proizvodnju mlijeka u prioritet u smislu podrške iz budžeta, te da je od 2007. godine do sada za proizvodnju sirovog mlijeka izdvojeno oko 90 miliona KM.

- To je dobra mjera i na osnovu nje, za razliku od zemalja Evrope i okruženja, nismo doživjeli pad u proizvodnji sirovog mlijeka, što se desilo u svim tim zemljama i što je bio i određeni svjetski trend u toj oblasti - konstatovao je Milovanović.

Direktor “Imleka” Slobodan Petrović ističe da je ova kompanija sa današnjim spajanjem završila veliku ekspanziju i regionalnu konsolidaciju i sa time će se dobiti najveći mljekarski kombinat na području Srbije, RS i BiH.

Prema njegovim riječima, to je od velikog značaja za mljekarsku industriju i time svi dobijaju, posebno kooperanti koji će od sada imati stalnog partnera, a farmeri će samim tim postati industrijski proizvođači.

Petrović je naveo da je “Imlek” vlasnik nekoliko mljekara u Srbiji u kojima dnevno prerađuje oko milion litara mlijeka, da posjeduje najveću mljekaru “Milk” u Makedoniji, te da je prisutan i u Crnoj Gori.

Vlasnik “Nature vite” Vlado Đurić kaže da potpisivanje ugovora znači dalje jačanje mljekarstva u Srpskoj, a kooperanti zadržavaju siguran plasman sirovog mlijeka.

On je istakao da je ovim ugovorom definisan i status zaposlenih u “Natura viti”, što je veoma bitno u aktuelnom privrednom okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana