Imenovanje direktora IRB-a sljedećih dana

Glas Srpske
Imenovanje direktora IRB-a sljedećih dana

BANjA LUKA - Nadzorni odbor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB) imenovaće novog direktora ove banke u sljedećih nekoliko dana, rekao je juče u Banjoj Luci ministar finansija RS Aleksandar Džombić.

On je istakao da će Komisija za izbor direktora ove banke donijeti konačnu odluku i uputiti je već danas Nadzornom odboru, poslije čega će idućih dana uslijediti imenovanje direktora IRB-a.

- Na raspisani konkurs za izbor direktora ove banke stiglo je 13 prijava, od kojih dvije nisu bile kompletne, tako da je ostalo 11 kandidata sa kojima su već obavljeni razgovori i koji su već rangirani - rekao je Džombić, prenijela je Srna.

Prethodni vršilac dužnosti direktora IRB-a Bojan Golić smijenjen je sa te funkcije nakon što je u martu uhapšen u slučaju "Medicinska elektronika", sa još četiri osobe, zbog sumnje da su počinili krivična djela organizovanog kriminala i oštetili budžet RS za milionski iznos.

Ministar finansija je kazao da će se u roku od dva mjeseca u Narodnoj skupštini RS naći revidirani finansijski izvještaji o poslovanju IRB-a za 2009. godinu.

Džombić je rekao da je u Ministarstvo finansija RS stigla inicijativa Agencije za državnu upravu, kako bi ono dalo saglasnost za raspisivanje konkursa za izbor direktora i izvršnih direktora Poreske uprave RS. Dodao je da je u postupku odobrenje, poslije čega će biti raspisan konkurs za izbor direktora i tri do četiri izvršna direktora PURS-a.

Govoreći o banjolučkoj IEFK banci, koja je u ruskom vlasništvu, i u kojoj Vlada RS ima 2,9 miliona maraka depozita, Džombić je naglasio da ova banka normalno radi.

- IEFK banka je solventna, ima dovoljan iznos likvidnih sredstava, od kojih se najveći dio nalazi u Centralnoj banci BiH i nesmetano može da izvrši svoje obaveze prema deponentima, uključujući i Vladu RS i stanovništvo - rekao je Džombić.

MMF

Aleksandar Džombić je kazao da RS nema nikakvih problema u ispunjavanju uslova iz kreditnog aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom. Dodao je da ostaje da se vidi da li će te uslove moći da ispuni i FBiH.

Rekao je da je RS prošle godine dobila 132 miliona maraka kredita, a u 2010. godini drugu i treću tranšu kredita ukupne vrijednosti 89 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana