Iks-net - zajednički projekat Banjalučke i Atinske berze

Marina Čogoja
Iks-net - zajednički projekat Banjalučke i Atinske berze

BANjA LUKA - Jedna brokerska kuća iz Banje Luke iduće sedmice povezaće se sa Nacionalnom bankom Grčke, a već početkom marta sljedeće godine trebalo bi da bude obavljena prva transakcija, koja će biti rezultat povezivanja tržišta kapitala sedam zemalja.

Rekao je to juče u Banjoj Luci direktor Banjalučke berze Milan Božić na prezentaciji pod nazivom "Tržišta kapitala prije i poslije globalne krize" na kojoj je razgovarano i o zajedničkom projektu Banjalučke i Atinske berze "Iks-net".

- Predstavnici brokerskih kuća iz Banje Luke boravili su nedavno u Atini, a cilj sastanka bio je da brokerske kuće uspostave poslovne veze, ali i da regulatori i Centralni registar predstave moguće prepreke koje mogu ugroziti sprovođenje projekta. Regulatori su se složili da je projekat izvodljiv i da ne postoje značajne prepreke za njegovo sprovođenje - istakao je Božić.

On je rekao da je ovaj projekat veoma važan za međunarodnu afirmaciju tržišta kapitala RS, s obzirom na to da je naše tržište kapitala relativno malo i da ne postoji dovoljan broj investitora koji bi obezbijedio likvidnost na tržištu.

- Sprovođenjem ovog projekta formiraće se infrastruktura koja omogućava da se brokerske kuće iz Srpske, Grčke, Kipra, Srbije, Makedonije, Egipta i Jordana, a možda i Albanije, povežu i da se olakša investitorima pristup tom tržištu. Tako će, na primjer, investitori iz Grčke moći da putem veze između brokerske kuće iz Grčke i Srpske direktno kupuju u RS i da imaju sve informacije o hartijama od vrijednosti iz RS, kao i o stanju na tržištu - istakao je Božić.

Dodao je da, osim Srbije, trenutno ne postoji interes zemalja učesnica projekta za ulaganje u RS, te da očekuje da će realizacijom ovog projekta investitorima biti olakšano prepoznavanje investicionih mogućnosti u RS.

Predstavnik Atinske berze Pantelis Manis kazao je da će ovaj projekat omogućiti bolju saradnju dvije berze i izrazio uvjerenje da će on imati i širi značaj povezivanjem sa ostalim zemljama.

- Grčki investitori su prilično zainteresovani za ulaganje u RS, a sprovođenjem ovog projekta taj interes će sigurno biti još i veći, jer će biti bolje informisani o stanju na ovom tržištu - kazao je Manis.

Promet

Milan Božić je rekao da je za devet mjeseci ove godine na Banjalučkoj berzi ostvaren promet od 115 miliona maraka, što je za 35 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. On je naglasio da je u tom periodu berzanski indeks imao rast od 1,5 odsto, a ako se uzmu u obzir dividende koje su isplaćivale kompanije koje se nalaze u sastavu tog indeksa, Božić kaže da je ostvaren bruto prinos od devet odsto.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana