“Ikea” raskinula poslovnu saradnju sa “Simpom”

Telegraf.rs
“Ikea” raskinula poslovnu saradnju sa “Simpom”

Beograd, Vranje - Predstavnici “Ikea” dostavili su vranjskoj kompaniji “Simpo” početkom juna obavještenje o prekidu saradnje, a osim lošeg kvaliteta, najsporniji dio isporuka za rusko i ukrajinsko tržište, bili su mehanizmi, prenosi “Telegraf.rs”.

Poslije višemjesečnih natezanja i upozorenja iz centrale iz Rumunije, konstantnih problema sa kvalitetom, jedini ozbiljan kupac u osnovnom Simpovom pogonu – fabrici tapetarije, predstavnici “Ikea” dostavili su vranjskoj kompaniji početkom juna obavještenje o prekidu saradnje.

Šveđani će prestati sa daljim poručivanjem tapetarskih garnitura, definitvno je saopšteno na sastanku čelnih ljudi ove dvije kompanije održanom u Poslovnom centru “Simpo” u Beogradu, 20. juna ove godine.

Ovakav ishod mogao se i naslutiti.

Iako se u raskidu ugovora ne spominju direktno, osim lošeg kvaliteta, najsporniji dio isporuka za rusko i ukrajinsko tržište, bili su mehanizmi.

Već dugo, naime, tinja nezadovoljstvo u “Ikei” kvalitetom mehanizama koji se ugrađuju u garniture.

Krajem prošle godine preko 2.000 garnitura je bilo predmet reklamacije, a čak 922 su bile blokirane, sve zbog neispravnih mehanizama koji se proizvode i isporučuju iz fabrike “Unis” iz Dervente, inače, u vlasništvu Gorana Tomića, starijeg sina predsjednika Kompanije “Simpo” Dragomira Tomića.

Poslije te reklamacije, zahvaljujći Vladi Nikoliću, Dragomirovom kumu i dugogodišnjem poslovnom saradniku, ekipa “Simpovih” stručnjaka boravila je u Italiji u posjeti fabrikama koje proizvode mehanizme po svjetskim standardima.

Reklamacije na kvalitet mehanizama ogledao se, naime, u pogledu kvaliteta ugrađenih materijala, metala i čelika, zatim u površinskoj obradi i samoj konstrukciji mehanizama što se ispoljavalo u teškom otvaranju, krivljenju, zaglavljivanju i skidanju boje sa mehanizama.

Prelazak na “Unisove” mehanizme uslijedio je prije nekoliko godina, kada je pogon u Bujanovcu zatvoren.

U isto vrijeme obustavljen je uvoz mehanizama iz italijanskih fabrika “Komodo”, “Altafleks” i “Stajling”.

Opravdanje je nađeno u razlici u cijeni.

Umjesto, kako je tada rečeno, “skupih i običnih” mehanizama iz Italije, plaćanih između 110 i 120 evra, prešlo se na sinovljeve “povoljnije i bolje” mehanizme od samo 95 evra.

“Simpo” je, inače, iz Italije nabavljao godišnje u prosjeku oko 22.000 mehanizama, ukupne vrijednosti oko 2,2 miliona evra. Prostom računicom dolazi se do cifre od oko 770.000 evra, koliko je iznosila ušteda na mehanizmima iz Dervente.

Pokazalo se kasnije da će ova “ušteda” koštati “Simpo” mnogo više – gubitka poslija vrijednog desetina miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana