IIF: Bankrot bi prouzrokovao hiljadu milijardi evra štete

Agencije
IIF: Bankrot bi prouzrokovao hiljadu milijardi evra štete

VAŠINGTON - Institut za međunarodne finansije smatra da bi grčki bankrot vjerojatno zahtijevao pomoć izvana za Italiju i Španiju, te prouzrokovao više od 1.000 milijardi evra štete, javile su agencije.

U povjerljivom dokumentu IIF-a do kojega je došao Rojters, IIF zastupa privatni sektor u pregovorima s Atinom o zamjeni starih grčkih obveznica novima.
U slučaju grčkog bankrota Irska i Portugalija trebale bi dodatnu pomoć izvana kako bi se zaštitile od posljedica, što bi u petogodišnjem razdoblju moglo koštati 380 milijardi evra.
Znatnu podršku trebale bi i Španija i Italija, što bi moglo koštati dodatnih 350 milijardi evra. Znatno bi se povećali i troškovi dokapitalizacije banaka, koji bi mogli lako dostići 160 milijardi evra, stoji u dokumentu ove vodeće međunarodne bankarske organizacije.
Ako ne dobije podršku, Evropska centralna banka vjerojatno će pretrpjeti značajne gubitke, navodi se u dokumentu, uz procjenu da izloženost centralne banke evrozone u Grčkoj iznosi 177 milijardi evra i da je time trostruko veća od njene kapitalne osnovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana