Igor Gavran: BiH sve dublje tone u recesiju

Glas Srpske
Igor Gavran: BiH sve dublje tone u recesiju

SARAJEVO - Smanjenje deficita i povećanje pokrivenosti uvoza izvozom, koje bi u normalnim uslovima bilo pohvalno, sada je jako zabrinjavajuće i nije pokazatelj poboljšanja već rasta nezaposlenosti, pada proizvodnje i ukupnog ekonomskog pada i sve dubljeg tonjenja BiH u recesiju, rekao je projekt-menayer Sektora za makroekonomiju Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran, prenijele su agencije.

Pozitivnim Gavran je ocijenio i smanjenje uvoza prehrambenih proizvoda u mnogim kategorijama.

- Iako simbolično, važno je spomenuti povećanje izvoza u nekim grupama prehrambenih proizvoda, jer ta je oblast "bolna tačka" bh. privrede u kojem je deficit ogroman i najiracionalniji -  dodao je Gavran.

On je istakao da je najveći pad izvoza ove godine ostvaren u oblasti ruda (posebno metala) i metalskoj industriji (baznoj industriji i autodijelovima) i tu su trendovi najnepovoljniji, kao i očekivanja.

- Posljedice su vrlo aktuelne, prije svega, sramotni postupci "Alcelor Mital" Zenica, koji je u 2008. godini ostvario 22 miliona marka dobiti, a sada radnike koji su u vrlo teškom položaju, dovodi na ivicu preživljavanja i cjelokupan teret krize prevaljuje isključivo na njih i njihove porodice - rekao je Gavran.

Otpuštanja je sve više i u drugim oblastima, a gotovo linearno vidi se veza između pada izvoza u nekom sektoru i pada zaposlenosti.

Uvoz i izvoz

- Većina bh. izvoznika vrši poslove unutrašnje obrade, pa je time njihov uvoz skoro jednak izvozu. Ovakvo smanjenje izvoza znači, približno isto procentualno, a nešto manje vrijednosno, smanjenje i uvoza - rekao je Igor Gavran.

Najveći pad uvoza, kaže, ostvaren je u kategoriji luksuzne robe, pa je tako značajno smanjen uvoz motornih vozila.

Što se tiče povećanja izvoza i uvoza, rijetka su i procentualno, a naročito vrijednosno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana