IFC u Evropu ulaže 100 miliona evra

Glas Srpske
IFC u Evropu ulaže 100 miliona evra

VAŠINGTON - Međunarodna finansijska korporacija (IFC), koja je članica grupacije Svjetske banke (SB), uložiće oko 100 miliona evra u nenaplative bankarske plasmane u region istočne i srednje Evrope, saopšteno je u petak iz Svjetske banke, prenio je Tanjug.

IFC će ulaganja obaviti u saradnji sa  kompanijom "Varde Partners L.P." koja je specijalizovana za nenaplative plasmane.

Projekat brisanja nenaplativih plasmana iz bilansa banaka, koji je odobrio Upravni odbor IFC-a, omogućiće bankama u regionu da nastave sa kreditiranjem kompanija i građana i na taj način osnaže ekonomsku aktivnost i otvaranje novih radnih mjesta.

Generalni direktor IFC-a Lar Tunel ocijenio je da je istočna Evropa  jedan od regiona koji je najteže pogođen finansijskom krizom koja je dovela do dramatičnog povećanja loših bankarskih kredita.

- Zajedničke investicije na tom projektu imaju cilj da pomognu privredama u regionu istočne i srednje Evrope da se oporave od krize, rješavajući problem loših zajmova - kazao je Tunel dodajući da će se investiranjem u nenaplative plasmane ukazati pomoć bankama, kako bi ponovo usmjerile svoja sredstva u privredu, što će osnažiti ekonomski oporavak i omogućiti otvaranje novih radnih mesta.

Eksperti IFC-a tvrde da će ovaj projekat doprinijeti razvoju transparentnog tržišta za nenaplative plasmane.

IFC je jedina međunarodna finansijska institucija koja je usmjerena isključivo na privatni sektor koji bi trebalo da bude pokretač održivog razvoja na tržištima u razvoju.

Program

IFC najnovija ulaganja realizuje kao dio Programa za rješavanje problema dugova i oporavak preduzeća koji je pokrenut tokom godišnje skupštine  Svjetske banke u oktobru 2009. godine. Program podržava stabilnost i razvoj preduzeća i finansijskog sektora tako što pomaže da se riješi problem nenaplativih plasmana, omogućavajući kompanijama i bankama da se fokusiraju na produktivne aktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana