Iduće sedmice Svjetski ekonomski forum

Agencije
Iduće sedmice Svjetski ekonomski forum

Davos - Teme Svjetskog ekonomskog foruma koji će biti održan od 22. do 25. januara u Davosu biće sukob u Siriji, klimatske promjene, zdravstvo i pitanja u vezi sa oporavkom svjetske privrede, a očekuje se dolazak više od 40 predsjednika država i premijera.

Na 44. Forumu Davos okupiće se elita iz svijeta politike i privrede, a u isto vrijeme u švajcarskom Montreu biće održan skup Ženeva-2 na kojem će se razgovarati o sukobu u Siriji.

Na forum je pozvano više od 2.500 onih koji donose odluke u oblasti ekonomije, dobitnika Nobelove nagrade, vjerskih vođa, predstavnika sindikata i nevladinih organizacija.

Ove godine Forum, koji se održava pod sloganom "obnova svijeta", imaće kao jednu od glavnih tema klimatske promjene o kojima će izlaganje imati generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

I tehnologija će biti jedna od oblasti o kojima će se govoriti sa gostima kao što su šefovi kompanija Jahu Marisa Mejer i Gugla Erik Šmit, iako njihova obraćanja nisu predviđana u zvaničnom programu.

Prošle godine, prošle godine finansijska kriza bila je centralna briga svih učesnika, a ton ovogodišnjeg skupa više će odgovarati "mudrom optimizmu", uprkos neizvjesnostima u svjetskoj ekonomiji, ocijenio je osnivač ovog foruma Klaus Švab.

Diplomatija će zauzeti veliki dio ovogodišnjeg Foruma, budući da će njemu prisustvovati više učesnika uključenih u rješavanje sirijske krize.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu govoriće o političkim i ekonomskim perspektivama jevrejske države, a njegov susret sa predsednikom Irana nije predviđen. Sirijsku opoziciju predstavljaće na Davosu predsjednik Sirijskog nacionalnog savjeta.

Biće razgovarano i o krizi u Ukrajini, a tu zemlju predstavljaće ukrajinski premijer Mikola Azarov, kao i lider opozicije Vitalij Kličko.

Vojnici postavljaju bezbjednosnu žičanu ogradu oko područja gdje se održava forum, a najavljeno je da će oko 3.000 vojnika čuvati bezbjednost tokom trajanja foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana