Iduća godina teža od ove

Glas Srpske
Iduća godina teža od ove

SARAJEVO - Centralna banka BiH (CBBiH) u idućoj godini očekuje skroman ekonomski rast od oko 1,5 odsto, a u bankarskom sektoru će evidentno doći do smanjivanja kreditne aktivnosti, banke će imati manje kapitala za kreditiranje građana i realnog sektora i vjerovatno će se opet okrenuti domaćim izvorima koji su ograničeni i skuplji.

Rekao je to za portal Profitiraj.ba guverner CBBiH Kemal Kozarić i dodao da se to može odraziti i na nivo kamatnih stopa, te da možemo očekivati da iduća godina bude teža od ove.

- Sasvim je jasno da se dešavanja u svijetu i Evropi odražavaju i na BiH koja, osim što trpi posljedice tih dešavanja, ima i unutrašnjih problema. Procjene međunarodnih finansijskih institucija su prilično ozbiljne i upozoravajuće i ako se uzmu u obzir svi faktori, spoljni i unutrašnji, mislim da možemo očekivati da iduća godina bude teža od ove - rekao je Kozarić.

Napomenuo je da na BiH uvijek utiču dešavanja u evrozoni, a trgovinski partneri BiH su uglavnom iz evrozone i susjednih zemalja.

- Slijedi još jedna teška godina, zato bi bilo dobro da budu riješena pitanja koja do sada nisu, poput usvajanja budžeta za 2012. godinu, formiranje Savjeta ministara BiH da bismo se svi mogli posvetiti ekonomskim pitanjima i standardu stanovnika - upozorio je Kozarić.

Kada je u pitanju kreditni rejting BiH koji je  Međunarodna agencija za procjenu kreditnog rejtinga "Standard & Poor's" snizila sa B+ na B, Kozarić je istakao da je bilo sasvim realno očekivati da dođe do smanjenja kreditnog rejtinga zemlje s obzirom na situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana