I u Frankfurtu zabrinuti za evro

Glas Srpske
I u Frankfurtu zabrinuti za evro

FRANKFURT - Blaga zabrinutost oko sudbine evra vlada u Frankfurtu, najznačajnijem finansijskom i poslovnom centru Njemačke i Evrope, javio je RTS.

Stručnjaci ističu da se evrozona i evropska valuta ipak mogu sačuvati.

Cijene akcija na berzama i kurs evra ponovo su pali minule nedjelje jer su investitori sve uplašeniji dužničkom krizom u Evropi koja, poslije Grčke, sve više prijeti i Španiji.

Stanje i sudbinu evropske valute najlakše je procijeniti u Frankfurtu koji je ne samo njemački, već i evropski i svjetski centar novca i finansija. U oko 2.500 frankfurtskih oblakodera, gdje su sjedišta finansijskih institucija, budno se prati sudbina evrozone. Pored toga što je ovdje sjedište Centralne evropske banke, frankfurtske berze, po veličini treće u svijetu, Dojče banke i još gotovo 300 njemačkih i stranih banaka, posjetom ovoj finansijskoj velesili, stiče se utisak da i građani odlično poznaju finansijske prilike u zemlji.

Na frankfurtskoj berzi kažu da posluju sasvim uobičajeno i da nema značajnijeg smanjenja prometa.

Na ovoj berzi kotira se i beogradska  Komercijalna banka, koja je inače otvorila i novu poslovnu jedinicu u Frankfurtu.

Zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Komercijalne banke Dragan Santovac rekao je da Komercijalna banka Grup pored KB Budve, Banje Luke čini i Kombank invest - Investicioni fond, koji višak svoje likvidnosti, a u skladu sa zakonskim propisima, angažuje u akcije blu-čip kompanija na frankfurtskoj berzi.

Stanovac je naglasio da su to kompanije čija vrijednost akcija ulazi u "dah indeksa".

U Dojče banci, koja ima konzervativan pristup monetarnoj politici, ističu da se zaboravilo da je Centralna evropska banka ipak "dijete" Bundesbanke, jer je nastala iz nje.

Ekonomista Dojče banke Nikolaus Hajnen rekao je da Evropska centralna banka sada izdaje zapise u onoj mjeri koliko smatra da je potrebno, što dovodi do toga da građani pitaju da li da svoje ušteđevine konvertuju u nekretnine, plemenite metale ili nešto treće.

Saradnja

U predstavništvu srpske Privredne komore u Frankfurtu, novinarima su prenijeli uvjeravanja da ekonomska kriza neće značajnije uticati na tradicionalno dobre ekonomske odnose dvaju zemalja.

S druge strane, u Centralnoj evropskoj banci uvjeravaju da evro ostaje kredibilna valuta.

Pad evra ipak ide na ruku jedino evropskim izvoznicima. Njemačka je bila i ostala jedan od vodećih partnera Srbije u svim privrednim granama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana