I radnici u RS plaše se otkaza

Daliborka Sekulić
I radnici u RS plaše se otkaza

BANjA LUKA - Otpuštanja radnika, zbog globalne finansijske krize, postala su svakodnevica u većini država, a otkaza se plaše i mnogi radnici u Srpskoj, dok oni koji nemaju posla sve više gube nadu da će se zaposliti.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Zdravko Ostojić kazao je da radnici imaju razloga za zabrinutost, ali ne i za paniku.

- Mnogi su radnici veoma zabrinuti. Najvažnije je naći način da se kriza prevaziđe bez značajnih posljedica. Preduzeća u saradnji sa Vladom RS treba da nađu način da do otpuštanja radnika ne dođe - rekao je Ostojić.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić kazala je da ionako tešku situaciju u RS dodatno otežava globalna kriza.

Ona je dodala da se plaši da će poslodavci nadolazeću krizu iskoristiti za otkaze i to radnika kojih su se iz nekih drugih razloga htjeli da oslobode.

Otpuštanja radnika, dodala je moglo bi da bude u drugoj polovini 2009. godine.

- Najgore bi mogli da prođu naši radnici koji rade u inostranstvu. Oni će biti prvi na udaru ako dođe do otpuštanja radnika u zemljama Evropske unije - objasnila je Mišićeva.

U Konfederaciji sindikata RS istakli su da je globalna ekonomska kriza samo izgovor za otpuštanje radnika u RS. Predsjednik Konferencije sindikata RS Obrad Belenzada istakao je da je jasno da će kriza pogoditi i naša preduzeća i radnike, ali da to ne treba da bude opravdanje za eventualno pogoršanje stanja privrede.

Ima i onih koji ne strahuju da će dobiti otkaz.

- Radim u firmi "Bom impeks" i ne bojim se da ću ostati bez posla. U ovoj firmi ne vlada strah od otpuštanja i niko o tome ni ne govori - istakla je Banjolučanka Dragana Adamović.

Branislav Jovanov, koji je nezaposlen, kaže, da se već nekoliko godina prijavljuje na Biro za zapošljavanje i da je već izgubio nadu da će naći posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana