I proizvođači igračaka u krizi

Glas Srpske
I proizvođači igračaka u krizi

PEKING - Više od četiri hiljade kineskih kompanija, proizvođača igračaka, zatvoreno je prošle godine zbog globalne recesije, pada potražnje i strožijih standarda, objavio je business.hr.

Izvoz igračaka porastao je za 1,8 odsto 2008. godine, što je 18,5 odsto manje od rasta ostvarenog 2007. godine.

Kolaps izvoza i usporen ekonomski rast koštao je posla oko 20 miliona radnika imigranata, pa je i strah od socijalnih nemira postao jači.

Otpušteni radnici već su protestovali zbog gubitka posla u fabrici igračaka u Guangdongu krajem prošle godine. Kineska vlada se protiv krize bori ulaganjem 585 milijardi dolara za podsticanje ulaganje.

Ekonomski analitičar "Mudis ekonomija" Šerman Čen kaže da je Kini teško reanimirati izvoz, s obzirom na stagnaciju konzumacije u drugim velikim ekonomijama.

U "Matelu", najvećem svjetskom proizvođaču igračaka, ovog su mjeseca saopštili da je u zadnjem kvartalu zabilježen snažan pad profita zbog najgore praznične prodaje u posljednjih 40 godina.

Neto dobit "Matela" u četvrtom se kvartalu prošle godine smanjila 46 odsto na 176,4 miliona dolara ili 49 centi po dionici, dok je u istom periodu godinu ranije iznosila 328,5 miliona dolara ili 89 centi po dionici.

Barbi

U "Matelu" su saopštili da je jedna od najpopularnijih lutaka, koje su izašle iz njihove fabrike, sve manje tražena. Prodaja lutaka Barbi je naime u 2008. godini pala za više od 20 odsto. "Matel" uvozi iz Kine, u kojoj je prošle godine zatvoreno 49 odsto kompanija koje ovise o izvozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana