I japanska privreda izašla iz recesije

Glas Srpske
I japanska privreda izašla iz recesije

LONDON - Pozivajući se na najnovije zvanične podatke objavljene u Tokiju, Japan je nakon Francuske i Njemačke, takođe izašao iz recesije, izvijestila je londonska radio i TV stanica Bi-Bi-Si, a prenio Tanjug.

Bi-Bi-Si ističe da je rast japanske privrede, nešto manji od jedan odsto u drugom kvartalu u odnosu na prethodno tromjesečje, prvi pozitivan podatak o kretanju druge po snazi svjetske ekonomije u posljednjih 15 mjeseci.

- Pokazatelji objavljeni prošle sedmice za Njemačku i Francusku, čije su privrede bez premca u zoni evra, ukazuju da ove dvije zemlje možda izlaze iz recesije poslije godine u kojoj su zabilježile negativan privredni rast - navodi se u izvještaju Bi-Bi-Si-ija.

Na isti, uzlazni trend, ukazuju i podaci objavljeni u petak za Hongkong, jer je tamošnja privreda zabilježila rast od 3,3 odsto u drugom kvartalu.

Svi najnoviji podaci za dvije vodeće evropske i najveću azijsku privredu predstavljali su iznenađenje za ekonomske prognostičare, koji upozoravaju da zabilježeni rast još uvijek nije stabilan, prenosi Bi-Bi-Si.

Stopa privrednog rasta, prema novim podacima, u Njemačkoj i u Francuskoj je iznosila 0,3 odsto u drugom kvartalu ove godine, u poređenju sa istim periodom 2008.

- Francuska ministarka finansija Kristina Lagard je prošle sedmice prekinula godišnji odmor i pozvala jednu radio stanicu da bi objavila nove statističke podatke o rastu domaće privrede, prije nego što su objavljeni zvanično - podsjeća Bi-Bi-Si.

Istina, bankarski sistem je još nestabilan, a velike sume novca koji su vlade evropskih zemalja potrošile na ekonomske podsticaje moraće da budu smanjene i zatim ukinute kad-tad.
Najnoviji podaci Statističke agencije Evropske unije pokazuju, inače, da je bruto domaći proizvod svih 16 zemalja zone evra u drugom kvartalu opao svega 0,1 odsto. To predstavlja značajan napredak u odnosu na prva tri mjeseca ove godine, kada je privreda evrozone zabilježila rekordni dvoipoprocentni pad.

Nezaposlenost

Iako najnoviji statistički podaci djeluju ohrabrujuće, među ekonomistima, na čije mišljenje se poziva britanska radio i TV stanica, još vlada zabrinutost, jer nije izvjesno koliko je ovaj nagovještaj ekonomskog oporavka jak i pouzdan.

U prilog takvom stavu idu i podaci o nezaposlenosti, koja će najvjerovatnije u evropskim zemljama nastaviti da raste i ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana