I “Frukta trejd” odustao od derventskog “Unisa”: Mešetarenje kupce koštalo 200.000 KM

Milijana Latinović
I “Frukta trejd” odustao od derventskog “Unisa”: Mešetarenje kupce koštalo 200.000 KM

DERVENTA - Nakon preduzeća “Feromaster” od nekadašnje derventske fabrike cijevi “Unis” u stečaju po drugi put odustao je i trgovački lanac “Frukta trejd”, a mešetarenje je ove dvije firme do sada koštalo 200.000 KM, koje su izgubile po osnovu uplaćenih kotizacija.

Stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović rekao je za “Glas” da su mu iz kompanije “Frukta trejd” napismeno saopštili da odustaju. Dodao je da će o daljem modelu prodaje “Unisa” odlučivati Odbor povjerilaca na sjednici zakazanoj za 30. novembar.

- Ponude tih preduzeća su očigledno bile neozbiljne. Do sada su po osnovu kotizacije te dvije firme izgubile 200.000 maraka. Za kraj mjeseca zakazana je sjednica Odbora povjerilaca da bismo pripremili odluke i vidjeli kako da zaštitimo stečajnu masu, da ne obaramo i dalje cijenu. Nekretnine su 100 odsto pod hipotekom. Moramo naći najbolji mehanizam - rekao je Danilović.

On je istakao i da je sjednica Skupštine povjerilaca zakazana za 16. decembar.

- Moramo ili ograničiti cijenu ispod koje se neće ići ili osmisliti neki drugi mehanizam zaštite, ali se nešto definitivno mora preduzeti - rekao je Danilović.

Govoreći o sudskim postupcima koji su u toku Danilović ističe da je sve onako kako je i zatekao došavši na mjesto stečajnog upravnika.

- Uglavnom je izgubljeno na jednoj ili drugoj strani pa su u toku žalbe. Jedino u postupku koji se vodi sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO) nije još donesena ni prvostepena presuda, koliko znam čeka se neki nalaz vještaka - pojasnio je Danilović.

Problemi u nekadašnjem privrednom gigantu trajali su godinama. Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, trebalo je da dugovanja budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena na više od 40 miliona maraka i odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina.

Do sada su propale tri licitacije, prva jer nije bilo zainteresovanih, druga jer najpovoljniji ponuđač trgovački lanac “Frukta trejd” nije uplatio izlicitiranih 27 miliona KM, a novac nije uplatila ni drugorangirana firma “Feromaster” iz Dervente.

Na trećoj licitaciji početkom oktobra ove godine “Feromaster” je ponudio za imovinu “Unisa” 27,7 miliona KM, dok je “Frukta trejd” dao nešto nižu ponudu. I ta licitacija je propala jer su oba kupca digla ruke od stečajnog dužnika.

Zakon

Dragan Danilović kaže da Zakon o stečaju ima manjkavosti i da se to ogleda u tome što nema više proste većine, koja je, kako kaže, bila svojevrstan filter.

- Sada je sve u rukama finansijske većine, ona odlučuje - upozorio je Danilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana