I Fič skresao rejting Francuskoj

Tanjug
I Fič skresao rejting Francuskoj

Pariz - Bonitetna agencija Fič, snizila je najviši kreditni rejting Francuskoj "AAA" na "AA", pridruživši se tako ostalim agencijama koje su to već prethodno učinile.

Fič je Francuskoj dodijelio stabilnu perspektivu naglasivši da ne očekuje dalji pad kreditnog rejtinga u naredne dvije godine, prenio je AFP.

U saopštenju objavljenom u petak navodi se da je agencija takvu odluku donijela zbog neizvjesnosti u vezi sa privrednim rastom Francuske kao i malog manevarskog prostora vlade u pogledu konsolidacije državnog budžeta.

Nezaposlenost kao i javni deficit takođe su razlog smanjenja kreditnog rejtinga.

Fič predviđa da će se francuska ekonomija ove godine suočiti sa padom od 0,3 odsto, zatim da će 2014. porasti za 0,7 odsto a 2015. za 1,2 odsto, dok su prognoze francuske vlade optimističnije, koja realnim smatra rast od 0,1 odsto za ovu godinu, 1,2 odsto za 2014. i po dva odsto za 2015. i 2016.

- Neusaglašenost u predviđanjima objašnjava razliku u procjenama racjia duga bruto domaćeg proizvoda (BDP) između agencije Fič i francuskih vlasti, dodaje se u saopštenju.

Predviđanja francuske vlade o smanjenju državnog deficita takođe se ne poklapaju sa prognozama Fiča.

Francuska vlada planira da 2014. svede javni deficit na tri odsto BDP, a na 0,7 odsto do 2017, do kraja mandata aktuelnog predsjednika Fransoa Olanda. Fič, međutim, to smatra nerealnim, predvidajući smanjenje deficita na tri odsto 2014, odnosno na jedan odsto 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana