I-bej uvodi bitkoin

Agencije
I-bej uvodi bitkoin

Njujork - Servis za onlajn prodaju i aukcije, "i-bej", uskoro će omogućiti plaćanje u virtuelnoj valuti bitkoin.

Plaćanje bitkoinima biće uključeno u platformu za mobilno plaćanje "Braintree" koja je u vlasništvu "pej pala", ogranka "i-beja".

"I-bej" je kupio "Braintree" u decembru prošle godine za 800 miliona dolara kako bi "pej pal" bio konkurentniji na tržištu mobilnog plaćanja.

Predstavnici "i-beja" i "pej pala" pregovaraju o raznim servisima za razmjenu bitkoina, među kojima je i "Coinbase", prenijeli su portali.

Ukoliko bude postignut dogovor, korisnici u SAD će, na primjer, moći da plate sobu preko servisa za iznajmljivanje smještaja AirBnB ili prevoz jeftinom i popularnom taksi službom Uber, jer su to upravo neki od servisa koji koriste platformu "Braintree" prilikom mobilnog plaćanja.

Kroz tu platformu godišnje prođe 12 milijardi dolara.

Američko Udruženje za zaštitu potrošača nedavno je saopštilo da su virtuelne valute poput bitkoina pravi Divlji zapad kada su u pitanju tržišta finansijskih proizvoda. Udruženje posebno ističe opasnost od visokog rizika zbog velikih kursnih oscilacija.

Podsjetili su da je bitkoin ove godine samo u jednom danu izgubio na vrijednosti 80 odsto u odnosu na američki dolar, i tako izložio ulagače ogromnim potencijalnim gubicima.

Ostali rizici uključuju činjenicu da digitalne valute često metahakera. Najpoznatija virtuelna valuta bitkoin ušla je u opticaj 2009. godine. U jednom trenutku analitičari su predviđali da će njegova vrijednost biti veća od zlata da bi potom bitkoin pretrpio žestok udarac nakon što je "nestao" vodeći sajt za trgovinu virtuelnim valutama MtGox.

Aviokompanija

Letonska nacionalna aviokompanija "Er Baltik" počela je krajem jula da prihvata virtuelnu valutu bitkoin kao sredstvo plaćanja avionskih karata.

Prema podacima avioprevoznika, "Er Baltik" je prva aviokompanija u svijetu koja prima bitkoine za plaćanje avionskih karata. Karte za bitkoine se mogu kupiti isključivo na sajtu kompanije gdje je njihova cijena izražena u evrima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana