Hrvatska Vlada fiksira franak na 6,39 kuna

Srna
Hrvatska Vlada fiksira franak na 6,39 kuna

Zagreb - Premijer Hrvatske Zoran Milanović objavio je danas da će Vlada fiksirati kurs švajcarskog franka na 6,39 kuna, a troškove fiksiranja na rok od godinu dana snosiće banke.

"Odlučio sam da Vlada Saboru uputi izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim se kurs franka fiksira na 6,39 kuna na sljedećih godinu dana i da trošak toga ide na teret finansijskih institucija. Ovu odluku smo donijeli u kratkom i intenzivnom postupku koji je bez presedana", rekao je Milanović.

Milanović je na vanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima, koja je trajala samo pet minuta, poručio građanima koji su zaduženi u švajcarskim francima poručio da večeras mogu mirno spavati i ne moraju više gledati kursnu listu.

Vlada je na svom službenom "Fejsbuk" profilu objavila da će se zakonske izmjene koje je Milanović najavio u Sabor poslati već sutra, što znači da će vjerovatno biti donesene na vanrednoj telefonskoj sjednici, prenose hrvatski mediji.

"Za godinu dana mogući su razgovori o konverziji kredita u kune. Ali u tome će nam trebati pomoć Hrvatske narodne banke", rekao je Milanović, koji je poručio da je skok kursa franka od prošle sedmice događaj bez presedana kakvog nikad ranije nije bilo.

Na pitanje je li svjestan da ovakva odluka otvara mogućnost za tužbe, Milanović je odgovorio: "Moguća je jedino tužba Ustavnom sudu. Tužbe banaka nisu moguće. Ja sam tu da zaštitim svoje građane".

Iz Hrvatskog udruženja banaka /HUB/ ranije je rečeno da su spremni kratkoročno, u roku od tri mjeseca, snositi troškove mjera za olakšavanje otplate kredita u "švajcarcima".

S obzirom da je Milanović najavio da će troškove fiksiranja kursa u narednih godinu dana snositi banke, očito je da su bankari prisiljeni na ustupak od svoje izvorne pozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana