Hrvatska puni EU budžet sa osam milijardi evra

Agencije
Hrvatska puni EU budžet sa osam milijardi evra

Zagreb - Evropska komisija objavila je izmijenjeni prijedlog budžeta EU, pri čemu je za budžetski efekat ulaska Hrvatske, predviđeno dodatnih osam milijardi evra, prenose agencije.

Izmijenjeni prijedlog budžeta je za period od 2014. do 2020. godine od ukupno 1,03 biliona evra.

Tom izmjenom predviđena je gornja granica od 1,033 biliona evra, ili 1,08 odsto ukupnog bruto nacionalnog dohotka Unije za obaveze, umjesto 1,025 biliona evra iz prvog prijedlogu od 29. juna 2011.

- Ova promjena ne mijenja ništa bitno u našem prvom prijedlogu. To je puko mehaničko izvršenje. Pozivamo Evropski savjet i parlament da se do kraja godine dogovore o tom finansijskom okviru, kao što se navodi u zaključcima nedavno održanog skupa Evropskog savjeta - ističe u saopštenju povjerenik za budžet Januš Levandovski.

Tri najveća finasijera Evropske unije, Njemačka, Francuska i Velika Britanija, zatražili su da se u periodu od 2014. do 2020. zamrznu finansijske perspektive u odnosu na budžet planiran u 2013., zadnjoj godine tekućeg izvršenja.

Brisel u svojim prijedlozima zahtjeva da se sredstva namijenjena poljoprivredi stabilizuju na oko 385 milijardi evra.

Francuska, najveći finansijer Zajedničke agrarne politike (PAC), zatražila je da sredstva za poljoprivredu ostanu ista “u evro”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana