Hrvatska povukla podršku za tužbu protiv NLB

Tanjug
Hrvatska povukla podršku za tužbu protiv NLB

Zagreb - Vlada Hrvatske povukla je danas odluku od 19. aprila kojom je odobrila tužbe dveju zagrebačkih banaka - “Zagrebačke banke” i “Privredne banke Zagreb” - protiv nekadašnje “Ljubljanske banke” (LB) i njene nasljednice, vodeće slovenačke banke “Nove ljubljanske banke” (NLB) zbog neisplaćene devizne štednje hrvatskih građana u toj slovenačkoj banci.

Odluka o povlačenju podrške je doneta jer tužba nije zakonski utemeljena, prenela je slovenačka agencija STA, pozivajući se na dobro obavještene izvore.

Vlada je, kako su ukazali ti izvori, ocijenila da je ta odluka ionako bila s pravnog stanovišta izlišna, pa je stoga nije trebalo ni donositi, a mogla bi se protumačiti i kao nepotrebno miješanje izvršne vlasti u stvari pravosuđa.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić je poslije sednice vlade izjavila da današnja odluka ne znači da je Hrvatska promijenila svoj stav prema problemu, vezanom za LB.

Visoki slovenački predstavnik za pitanja sukcesije imovine bivše Jugoslavije Rudi Gabrovec je ocijenio da najnovija odluka vlade Hrvatske predstavlja “korak u ispravnom pravcu”.

Do odluke je došlo samo nekoliko dana pošto je slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec nagovijestio da bi Slovenija mogla da ne ratifikuje sporazum o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji sve dok se dvije zemlje ne dogovore kako da riješe otvoreno pitanje oko LB banke.

Slovenački stav je da pitanje LB banke nije bilateralan problem, već da ono treba da bude rješavano u okviru pregovora o sukcesiji bivše Jugoslavije. Vlada Hrvatske je, poslije višegodišnjih odbacivanja te slovenačke pozicije, pristala na nju 2010. godine.

Evropska komisija, izvršno tijelo EU, smatra da je pitanje štediša bivše “Ljubljanske banke” bilateralno pitanje Hrvatske i Slovenije i poziva obje zemlje da za njega nađu uzajamno prihvatljivo rješenje.

Premijeri Slovenije i Hrvatske Janez Janša i Zoran Milanović će se, kako se očekuje, u utorak sastati u Mariboru radi razgovora o najvažnijim bilateralnim pitanjima, mada taj susret još nije zvanično potvrđen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana