Hrvatska i Srbija sigurne za ulaganje

Glas Srpske
Hrvatska i Srbija sigurne za ulaganje

LjUBLjANA - Tržišta Poljske, Hrvatske i Srbije, u anketi koju je sproveo slovenački list "Finance", proglašena su za tri najperspektivnija tržišta srednje, istočne i jugoistočne Evrope, prenijele su agencije.

Poljska je na listi najperspektivnijih tržišta u narednoj godini zauzela prvo mjesto, Hrvatska drugo, a Srbija treće. "Finance" kao glavni razlog napredovanja Srbije u očima ulagača vidi u njenoj manjoj zaduženosti od Hrvatske, kao i u stimulativnom preduzetničkom zakonodavstvu i političkoj stabilizaciji.

Kao glavnu prednost Hrvatske, slovenački poslovni ljudi navode, prije svega, skori ulazak u Evropsku uniju (EU), što će zemlji otvoriti nove poslovne prilike.

- U Hrvatskoj je evidentan razvoj akcionarskog tržišta,  što se može objasniti time da su i druge zemlje  koje su pristupile Uniji doživjele isti procvat berze - navodi "Finance".

List navodi da Hrvatskoj u prilog ide i očekivanje da će stopa rasta njene ekonomije u narednoj godini biti pozitivna, iako se neće kretati znatno iznad nule.

Poljska je, osim najperspektivnijeg, proglašena i najbrže rastućim tržištem u regiji, jer je među rijetkim evropskim zemljama koje su u ovoj godini uspjele izbjeći recesiju.

Osim toga, Poljska bi u narednoj godini trebalo da ostvari jednu od najviših stopa rasta među novim članicama EU, i to od dva odsto.

U kategoriji najbrže rastućih tržišta nalaze se i Turska i Slovačka.

EU

Ekonomisti objašnjavaju da je glavni razlog zbog kojeg su ulagači Hrvatsku proglasili jednim od najperspektivnijih tržišta je skoro članstvo u EU. Ovo bi, objašnjavaju, Hrvatskoj trebalo da otvori put do strukturnih fondova Unije, a novac iz blagajne EU  mnogi ulagači će moći da iskoriste za finansiranje svojih projekata u Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana