Hrvatska: Haos na pijacama zbog fiskalnih kasa

Agencije
Hrvatska: Haos na pijacama zbog fiskalnih kasa

Zagreb - Hrvatski pijačni trgovci protestuju već treći dan zbog uvođenja fiskalnih kasa. Iz Vlade su im poručili da neće odustati od borbe protiv

U štrajk nisu uključeni oni koji imaju porodična poljoprivredna domaćinstva, jer se na njih ne odnosi fiskalizacija koja je počela da se primjenjuje od datuma ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, 1. jula.

Vlada pristaje na moratorijum od mjesec dana u kojem bi gradske pijace morale da ostvare tehničke uslove i potrebnu infrastrukturu za uvođenje fiskalnih kasa, a trgovci na pijacama da se prilagode novim pravilima i kroz fiskalne blagajne legalizuju svoju djelatnost.

Oni, međutim, na to ne pristaju i tvrde da će 40.000 prodavaca zbog fiskalizacije ostati bez posla.

Kao argumente protiv fiskalizacije uglavnom ističu nepovoljne vremenske uslove u kojima rade, tradicionalno cjenjkanje i informatičku nepismenost.

Poslije neuspješnih jučerašnjih pregovora s ministrom finasija Slavkom Linićem, predstavnici zagrebačkih pijačnih trgovaca razgovarali su s čelnicima Poreske uprave, ali njihov predlog za paušalno oporezivanje nije prošao.

Zbog toga su zagrebački prodavci najavili za ponedjeljak veliki protest ispred sjedišta Vlade na Markovom trgu na koji su pozvali druge pijace da im se priduže.

"Ako je Linić napravio izuzetke za Kroacija erlajnz, za kioske i veterinare, ne vidim zašto ne bi rešio problem na pijacama", rekao je predsjednik Udruženja hrvatskih pijaca Niko Pervan.

Ministar finansija Slavko Linić ponovio je da ne odustaje od fiskalizacije na pijacama i poručio da su svi imali vremena da se pripreme.

"U ovih mjesec dana mi ćemo uvesti reda, maknućemo sve siledžije, koje ne poštuju hrvatske zakone, ali Zakon o fiskalizaciji će se poštovati. Staćemo na kraju švercu, krađama, prodaji svakakvih proizvoda, radu na crno, sivoj ekonomiji na pijacama", rekao jedanas Linić za Hrvatski radio.

Dio prodavaca uveo je fiskalne kase, ali, prema izvještajima hrvatskih medija, pijace u Hrvatskoj su i danas bile poluprazne.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana