Hrvatska: Građani pobijedili banke

Agencije
Hrvatska: Građani pobijedili banke

Zagreb - Zagrebački Trgovački sud presudio je danas u korist Udruženja "Potrošač", koje je podnijelo tužbu protiv osam hrvatskih banaka zbog kredita u švajcarskim francima, tačnije valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Sudija Radovan Dobronić presudu je objavio tačno godinu poslije prvog pripremnog ročišta po kolektivnoj tužbi protiv Zagrebačke, Privredne, Erste, Rajfajzen, Hipo Alpe Adrija banke, OTP, Splitske i Sberbanke.

Obrazlažući presudu sudija je kazao da su banke povrijedile prava potrošača, jer korisnike kredita nisu u cijelosti informisale o svim parametrima potrebnima za donošenje odluke, prenijeli su portali.

Ocijenio je i da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

Međutim, vraćanje novca korisnici kredita mogu potraživati u posebnim pojedinačnim postupcima.

Riječ je o prvoj takvoj tužbi u istoriji hrvatskog pravosuđa, a "Potrošač" ističe da u Hrvatskoj ima više od 100.000 korisnika kredita vezanih za "švajcarce" od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do čak 100 odsto.

Suđenje je počelo u martu, kada je sudija utvrdio da je valutna klauzula dopuštena, ali da bi njena primjena trebalo da bude izuzetak, a ne pravilo, te da se postavlja pitanje opravdanosti uvođenja tog instrumenta u vrijeme dok je kuna bila stabilnija od franka i evra.

Opunomoćenici banaka rast kamata obrazložili su skupljom tržišnom kamatnom stopom i troškovima kapitala, ustvrdivši da bi bez njihove obazrivosti povećanje bilo još i više.

Sugestije

Nekoliko korisnika spornih kredita posvjedočilo je da su im banke sugerisale da je franak stabilna valuta, ali su im kasnije drastično porasle rate dugoročnih kredita vezanih za tu valutu čiji je rast u kombinaciji s povećanjem kamata brojnim dužnicima, poslije višegodišnje otplate, povećao iznos preostale glavnice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana