Hrvatska: Evo zašto smo neuspješni

Tanjug
Hrvatska: Evo zašto smo neuspješni

Zagreb - Rašireno nepovjerenje hrvatskog društva u kapitalizam jedan od razloga zašto su sve dosadašnje vlade bile nevoljne u sprovođenju reformi, kaže Ivo Josipović.

Prema rječima hrvatskog predsjednika, jedna vlada za drugom propustila je da sprovede privredne reforme koje bi privukle strana ulaganja, otvorile nova radna mjesta i izvukle zemlju iz recesije koja bi se lako mogla produžiti i u 2015, sedmu godinu za redom.

"Najveća prepreka reformama je u našim glavama. Kad god se neko pojavi kao značajniji ulagač, u društvu dolazi do reakcije da žtaj dolazi da ovdje da ostvari dobit, a mi to ne smijemo dozvolitiž", izjavio je Josipović u intervjuu za londonski "Fajnenšel tajm", pojašnjavajući da je to "najvjerovatnije naslijeđe iz bivšeg političkog sistema - socijalizma".

On kaže da je taj pristup vidljiv i u medijima i među političarima, te da postoji rašireni strah od ulagača i preduzetnika. "Sada imamo zakon za podsticanje stranih ulaganja, ali to nije dovoljno", kazao je Josipović.

Na pitanje da li su problemi tako teški da bi možda zahtjevali program pomoći EU ili Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), odgovorio je da bi "u Hrvatskoj voleo da vidi situaciju u kojoj bi se svi problemi rješavali odlukama vlade i parlamenta". "Naravno, pomoć bi bila dobrodošla, a nadam se da ne bi bili tretirani poput Grčke", dodao je Josipović.

Kako piše FT, Hrvatska je kao i Grčka, koju su 2010. spasili EU i MMF u zamjenu za stroge mjere štednje i reforme državne administracije i ekonomije, opterećena skupim, pretrpanim javnim sektorom, manjkavom budžetskom disciplinom i slabom poslovnom konkurentnošću.

List podsjeća da je od 2008. hrvatska privreda zabilježila pad od skoro 13 odsto i da nezaposlenost, prema podacima iz septembra, iznosi 17,7 odsto. Javni dug raste i dostigao je 67 odsto BDP-a, više nego dvostruko u odnosu na 2008.

Bilo koji program EU i MMF za Hrvatsku razlikovao bi se od onog za Grčku, Irsku, Portugal ili Kipar, koje su zemlje evrozone.

Članak,koji prenosi agencija Hina, završava se i ocjenom guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića da hrvatskom politikom dominira kratkovidi cilj osvajanja glasova, umjesto stvaranja efikasne privrede koja otvara radna mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana