Hrvatska do 2025. u evrozoni

Tanjug
Hrvatska do 2025. u evrozoni

Zagreb - Oko 79 odsto građana Hrvatske smatra da će ta zemlja do 2025. godine usvojiti evro, 51 odsto vjeruje da će EU omogućiti pozitivne učinke globalizacije.

49 odsto građana vjeruje da je budžet EU primjeren, pokazalo je istraživanje Eurobarometra o stanju u privredi, budžetskim i finansijskim reformama sprovedeno u članicama unije.

Međutim, čak 49 odsto anketiranih Hrvata se ne slaže sa tim da je evro ublažio negativne efekte krize, navodi se u studiji.

Prema rezultatima istraživanja, Evropljani u velikoj većini ocjenjuju da je rješavanje krize koordinacijom među državama članicama bolje nego preduzimanje pojedinačnih mjera, iako su u porastu odgovori koji podržavaju mjere na nivou pojedinačnih članica.

Svaki peti Evropljanin smatra da je EU najbolje mjesto za efikasno suočavanje s posljedicama privredne i finansijske krize, a skoro isti broj ispitanika navodi da je država najbolje mjesto za to.

Troje od četvoro Evropljana ocjenjuje da su radna mjesta i borba protiv nezaposlenosti apsolutni prioritet. Dvoje od petoro je mišljenja da je budžet EU od oko jedan odsto bruto domaćeg proizvoda svih država članica (oko 145 milijardi evra) primeren, svaki peti smatra da je prenizak, a svaki deseti da je previsok, prenio je portal poslovni.hr.

Kada je riječ o prioritetima u budžetu unije, Evropljani na prvo mjesto stavljaju zapošljavanje i socijalna pitanja, a zatim privredni rast i obrazovanje, kao i stručno usavršavanje. Usred rasprave o bankarskoj uniji, većina ispitanika daje prednost mjerama na evropskom, umjesto na nacionalnom nivou.

Isto tako, skoro polovina Evropljana smatra da će do 2025. EU biti najbolje mjesto na kojem će moći da uživaju u pozitivnim učincima globalizacije. Što se tiče mjesta gdje će biti najbolje zaštićeni od negativnih posljedica globalizacije, ispitanici su podjeljeni u dvije potpuno jednake grupe, između EU i sopstvene države.

Anketirani ističu da bi najbolji efekat na evropsku privredu imalo poboljšanje stručnog usavršavanja i obrazovanja, kao i smanjenje javnog deficita i javnog duga, i jednostavniji postupak osnivanja poduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana