Hrvati preuzeli još jednu slovenačku kompaniju

GS
Foto: srip-circular-economy

Hrvatska kompanija Mplus, koja je sredinom juna promijenila ime u Bosqar, dobila je 4.septembra od slovenačke Agencije za zaštitu tržišnog nadmetanja dopuštenje za preuzimanje grupe Panvita.

Kompanija je početkom maja potpisala ugovor o kupovini 51 posto Panvite i kreće u proceduru njene dokapitalizacije.

Za većinski udio murskosoboške prehrambene kompanije izvojeno je 50 miliona evra, saopštile su obje kompanije. Dokapitalizacijom Panvita planira ubrzati širenje na tržišta jugoistočne Europe.

"Hrvatsku grupu identifikovali smo kao najboljeg strateškog partnera za razvoj i pozicioniranje Panvite i nove grupe kao vodeće prehrambene kompanije u regiji. Strateškim akvizicijama i konsolidacijama unutar sektora u regiji, kao nadogradnjom višedecenijske ekspertize tima u Panviti, u partnerstvu ćemo osigurati dodatni kapital i znanje potrebno za rast i realizaciju naših planova", poručio je CEO Grupe Panvita Peter Polanič.

Upravi Panvite, koju uz Polaniča trenutno čine predsjednik Uprave Toni Balažič, u okviru partnerstva pridružio se Bosqarov finansijski direktor i predsjednik Nadzornog odbora Darko Horvat.

Kako se navodi u saopštenju, grupa će ostvariti 500 miliona evra prihoda nakon završetka ulaganja u Panvitu i odobrenja regulatora.

Grupacija Bosqar je u vlasništvu Stjepana Oreškovića. U 2021. godini hrvatski su mediji objavili da je druga najveća hrvatska kompanija koja se bavi outsourcingom tehnologije, IT usluga i poslovnih procesa.

Panvita je pretprošle godine proslavila stotu godišnjicu postojanja, a u 2022. godini ostvarila je 117 miliona evra prihoda. Grupacija zapošljava više od 700 ljudi i obrađuje više od 3500 hektara poljoprivrednog zemljišta. Na njemu uglavnom uzgaja pšenicu, uljanu repicu i sjemenske žitarice. Posljednjih godina raste i udio povrtlarstva, posebice jagoda, šparoga i maka, pokazuje posljednji objavljeni godišnji izvještaj.

Sjedište i uprava ostaju u Rakičanu, potvrdili su iz slovenačke poljoprivredno-prehrambene kompanije i najavili da će strateško partnerstvo značajno kapitalski ojačati grupu, omogućiti intenzivniji razvoj i proširiti planirani investicioni ciklus, prenosi Indikator.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana